Fajon v Jordaniji podprla prizadevanja za trajen mir na Bližnjem vzhodu

Svet 25. Nov 202314:51 > 19:03 3 komentarji
Tanja Fajon v Jordaniji
Foto: Tanja Fajon/X

Podpiram prizadevanja Jordanije, ki igra pomembno vlogo v regiji za umiritev razmer, je danes ob obisku v Amanu dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Na obisku na Bližnjem vzhodu je bila skupaj s portugalskim kolegom Joaom Gomesom Cravinhom. Fajon je med drugim poudarila, da je treba politično rešitev izraelsko-palestinskega konflikta poiskati skupaj.

V jordanski prestolnici sta se Tanja Fajon in Joao Gomes Cravinho sestala z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, s katerim sta razpravljala o razmerah v regiji. “Obisk na Bližnjem vzhodu nadaljujem v Amanu. Podpiram prizadevanja Jordanije, ki igra pomembno vlogo v regiji za umiritev razmer,” je ob tem na družbenem omrežju X zapisala ministrica.

“Približuje se zima, trpljenje civilistov v Gazi se mora končati,” je še zapisala in poudarila, da morajo politično rešitev izraelsko-palestinskega konflikta, ki bo prinesla trajen mir, poiskati skupaj.

“Potrebujemo trajno prekinitev ognja in konkreten mirovni načrt s konkretnim končnim ciljem,” je dejala na skupni novinarski konferenci s Cravinhom in Safadijem in dodala, da je ta cilj rešitev dveh držav s priznanjem Palestine.

Po njenih besedah bo sicer pot do cilja dolga in težavna. V luči tega je poudarila potrebo po pogovorih in izpostavila, da si Slovenija – trenutno kot opazovalka in kasneje kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN – želi v tem procesu igrati aktivno vlogo, čeprav se zaveda težavnosti izziva.

Cravinho je medtem pogovor s Safadijem označil za odličnega. “Za dosego trajne prekinitve ognja je bistvenega pomena takojšen, a trajen odziv na humanitarne in politične krizne razmere na Bližnjem vzhodu,” pa je na omrežju X zapisalo portugalsko zunanje ministrstvo. V ločeni objavi je poudarilo nepogrešljivo delo ZN v okviru trenutnega začasnega premirja v Gazi in temu izrazilo polno podporo.

Po obisku v Amanu sta se Fajon in Cravinho odpravila v Kairo. Tam sta se sestala z egiptovskim kolegom Samehom Šourkijem, sprejel pa ju je tudi predsednik Abdel Fatah al Sisi.

Obisk začela na dan, ko se je začelo štiridnevno premirje

Po srečanjih je Fajon ponovno poudarila potrebo po politični rešitvi konflikta in trajni prekinitvi ognja v Gazi. Ob tem se je egiptovskim oblastem zahvalila za njihovo pomoč prebivalcem Gaze in za posredovanje pri sklenitvi dogovora med Izraelom in Hamasom o prekinitvi ognja. Zahvalila se jim je tudi za pomoč pri evakuaciji tričlanske slovenske družine iz enklave. Ta je po njenih besedah še vedno v Kairu.

Tanja Fajon v Izraelu
Tanja Fajon v Izraelu (Foto: MZEZ_RS/X)

Sprva načrtovano srečanje z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom je bilo medtem odpovedano, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Zunanja ministra Slovenije in Portugalske sta potovanje po Bližnjem vzhodu začela v petek, na dan, ko se je v Gazi začelo štiridnevno premirje. Z izraelskim kolegom Elijem Koenom sta obiskala kibuc Kfar Aza na jugu Izraela, srečala pa sta se tudi s predsednikom Jicakom Hercogom.

Fajon je v Izraelu med drugim pozvala k mirovnemu procesu, ki bo vodil do priznanja Palestine, saj je to namreč po njeni oceni edino zagotovilo za varnost Izraela. Zatem sta v petek slovensko zunanjo ministrico in njenega portugalskega kolega v Ramali na okupiranem Zahodnem bregu sprejela še palestinski zunanji minister Rijad al Maliki in premier Mohamed Štejeh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje