Hamas odložil izpustitev druge skupine talcev

Svet 25. Nov 202308:33 > 19:25 6 komentarjev
Ob začetku prekinitve ognja so se nekateri Palestinci vrnili na domove
Ob začetku prekinitve ognja so se nekateri Palestinci vrnili na domove (Foto: PROFIMEDIA)

Palestinsko gibanje Hamas bi moralo danes izpustiti drugo skupino 14 talcev, zajetih v napadih 7. oktobra, v zameno pa bi Izrael osvobodil 42 zaprtih Palestincev, vendar je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezadin al Kasam, odložilo današnjo izpustitev. Ob tem obtožujejo Izrael, da ne spoštuje pogojev sporazuma o začasnem premirju in zahtevajo dostavo humanitarne pomoči na sever Gaze. Dogovor o premirju je sicer doslej v veliki meri zdržal.

V izjavi na aplikaciji Telegram so brigade Ezedin al Kasam zapisale, da mora Izrael najprej dovoliti vstop tovornjakov s humanitarno pomočjo na sever Gaze in upoštevati “dogovorjena merila” za izpustitev palestinskih ujetnikov, šele nato bodo izpustili izraelske talce.

Neimenovan izraelski uradnik je ob tem za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da talci še niso bili predani Rdečemu križu na območju Gaze, kot je bilo sicer že dogovorjeno.

Izraelski viri so po poročanju britanskega BBC zanikali, da bi Izrael kršil dogovor o začasnem premirju. Izraelski organ, pristojen za palestinske civilne zadeve (COGAT), pa trdi, da bodo ZN dostavili več kot 50 tovornjakov s humanitarno pomočjo v zavetišča na severu Gaze, ki jih še niso evakuirali.

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je medtem sporočila, da je v petek humanitarna pomoč dosegla severni del Gaze, in sicer prvič v zadnjem mesecu. Uradniki Hamasa pa trdijo, da je Izrael dovolil prehod le trem od 100 tovornjakov, namenjenim na to območje.

Talci, ki jih je ugrabil Hamas, so prispeli v Tel Aviv
Talci, ki jih je ugrabil Hamas, so prispeli v Tel Aviv (Foto: PROFIMEDIA)

Hamas naj bi sicer danes v skladu z dogovorom z Izraelom, v okviru katerega je v petek na območju Gaze pričelo veljati štiridnevno premirje, izpustil novih 14 izraelskih talcev. Izraelske oblasti so pred tem tudi že prejele seznam tistih, ki naj bi jih osvobodili. V zameno naj bi Izrael na prostost izpustil 42 palestinskih zapornikov – 18 žensk in 24 najstnikov.

V petek so jih sicer že izpustili 13, poleg tega pa še deset tajskih in enega filipinskega državljana. Njihova izpustitev naj sicer ne bi bila del prvotnega dogovora. V zameno je Izrael na prostost izpustil 39 Palestincev – 24 žensk in 15 mladoletnikov.

Kljub zapletu civilisti na obeh straneh še vedno pričakujejo izmenjavo talcev in zapornikov. Kako dolgo bo ta zamuda trajala, še ni jasno, pogajanja pa so v teku, poroča britanski BBC.

Prekinitev ognja doslej vzdržala

Prekinitev ognja, ki je začela veljati v petek zjutraj, je doslej vzdržala in je v veliki meri utišala orožje na obeh straneh. Številni politiki so izrazili upanje, da bo začasno premirje podaljšano, med njimi ameriški predsednik Joe Biden.

Izraelska vojaška letala so sicer v petek v Gazi spuščala letake z opozorili, da vojne ni konec in da je “zelo nevarno” vračati se na sever palestinske enklave. Nekaj tisoč Palestincev se je kljub temu poskušalo premakniti proti severu, a so izraelske sile po navedbah tujih medijev nanje streljale. Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo zaradi spopadov razseljenih 1,7 milijona od 2,4 milijona prebivalcev Gaze.

V okviru dogovora o prekinitvi ognja pa je v petek v Gazo prispelo tudi 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo, gorivom, hrano in zdravili. To je bil po navedbah izraelskega obrambnega ministrstva največji humanitarni konvoj, ki je v Gazo prispel od 7. oktobra.

Iranski dron naj bi v Indijskem oceanu napadel izraelsko ladjo

V napadu domnevno iranskega brezpilotnega letalnika je bila v Indijskem oceanu lažje poškodovana ladja v lasti Izraela, je danes pod pogojem anonimnosti sporočil ameriški obrambni uradnik. Nihče od članov posadke ladje, ki sicer pluje pod malteško zastavo, v napadu ni bil ranjen

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje