Fičevo zdravstveno stanje stabilno, a še vedno preresno za prevoz v prestolnico

Svet 22. Maj 202414:23 0 komentarjev
Bolnišnica v Banski Bistrici
Foto: PROFIMEDIA

Zdravstveno stanje Roberta Fica je teden dni po napadu nanj stabilno, a še vedno preresno, da bi ga iz Banske Bistrice prepeljali v Bratislavo, je po današnji seji sveta za nacionalno varnost sporočil podpredsednik vlade Robert Kalinak.

Stanje slovaškega premierja Roberta Fica, ki je bil pred tednom dni tarča poskusa atentata, je še vedno resno, vendar stabilno, je danes sporočil podpredsednik vlade v Bratislavi Robert Kalinak. Pojasnil je, da kljub temu prevoz Fica v Bratislavo v tem trenutku ne pride v poštev, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

“Njegovo stanje je bilo zjutraj stabilno,” je po izredni seji sveta za nacionalno varnost dejal Kalinak, a poudaril, da stanje premierja ostaja resno. “Prevoz v tem trenutku zagotovo ne pride v poštev,” je pojasnil in dodal, da bo bolnišnica v Banski Bistrici, kjer se Fico zdravi, najnovejše podatke o njegovem stanju podala pozneje.

Fico je bil pred tednom dni žrtev poskusa atentata. Moški ga je v kraju Handlova večkrat ustrelil, medtem ko se je po srečanju vlade rokoval s privrženci. Hudo ranjenega so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so se nekaj časa borili za njegovo življenje. Po poročanju slovaških medijev je napadalec 71-letni pisatelj in nekdanji varnostnik Juraj Cintula, ki je obtožen naklepnega poskusa umora.

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je v ponedeljek opozoril, da organi pregona ne izključujejo možnosti, da napadalec ni deloval sam. Po njegovih besedah sum podpira več indicev, med drugim dejstvo, da je bila vsebina na storilčevem profilu na Facebooku izbrisana, ko je bil ta že v pridržanju.

Slovaški svet za medijske storitve je v torek sporočil, da jih je podjetje Meta, ki ima v lasti Facebook, obvestilo, da so osumljenčev račun izbrisali, domnevno že na dan napada. Vendar pa je Kalinak izpostavil, da je do manipulacije računa storilca prišlo kmalu po aretaciji ozioma še preden je Meta posredovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minuli teden je okrožno tožilstvo v Banski Bystrici začelo tudi kazensko preiskavo zaradi uhajanja in objave podatkov iz Fičeve zdravstvene dokumentacije, še navaja Tasr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!