Slovaški premier prestal operacijo in ni več v smrtni nevarnosti

Svet 15. Maj 202415:14 > 23:02 14 komentarjev

Po seji vlade, ki je potekala izven Bratislave, je napadalec ustrelil slovaškega premierja Roberta Fica, ki so ga nato s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. V njegovi stranki so potrdili, da so ga ustrelili v predel trebuha. Operacija je trajala več ur, premierjevo stanje pa je bilo "izredno resno". V poznih večernih urah je podpredsednik vlade Tomas Taraba sporočil, da premier po uspešno prestani operaciji ni več v smrtni nevarnosti. Osumljenec za napad je 71-letni moški iz mesta Levice.

Na Slovaškem je moški večkrat ustrelil premierja Roberta Fica. Takoj po streljanju so predsednika vlade varnostniki umaknili v avto, nato pa so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, kjer so ga več ur operirali.

Podpredsednik slovaške vlade Tomas Taraba je za BBC pozno zvečer povedal, da Fico ni več v smrtni nevarnosti. “Kolikor vem, je operacija potekala dobro in bo preživel. V tem trenutku ni v smrtni nevarnosti,” je dejal. Da je premier prestal operacijo, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno, je zvečer za slovaški portal Aktuality povedal tudi vir, poroča Guardian.

Uradnik iz njegove stranke Smer je popoldan za Guardian potrdil, da so ga ustrelili v trebušni predel in da ga operirajo v bolnišnici v Banski Bistrici. Reuters medtem poroča, da je bil Fico ob prihodu v bolnišnico pri zavesti. A iz vladnega urada so nato sporočili, da je Fico v smrtni nevarnosti.

Portal Aktuality je poročal, da ima Fico tri strelne rane: dve na roki in eno v trebuhu. Zdravstvenemu osebju v bolnišnici naj bi vzeli telefone, da informacije o stanju premierja ne bi uhajale. V objavi na uradnem profilu Fica je njegova ekipa zapisala, da so ga prepeljali v Bansko Bistrico, ker bi pot v Bratislavo trajala predolgo. “Naslednjih nekaj ur bo odločalo,” so dodali.

Ob 20. uri je pred kamere stopil slovaški obrambni minister Robert Kalinak, ki je sporočil, da je operacija trajala več kot tri ure in pol ter da se zdravstveni delavci borijo za življenje predsednika vlade. “Trenutno nimamo dobrih novic in svoje upanje polagamo v roke zdravstvenih strokovnjakov v bolnišnici. /…/ Upajmo, da je dovolj močan, da bo preživel to travmo,” je dodal po poročanju BBC.

Robert Kalinak
Obrambni minister Robert Kalinak (levo). Foto: Bernadett Szabo/REUTERS

Napadalec premierja ustrelil večkrat

Slovaški medij Dennik N se je pogovarjal z osebama, ki sta bili s premierjem v času streljanja. “Samo hotel sem mu stisniti roko,” je rekel prvi. “Ko so odjeknili streli, sem skoraj oglušela,” pa pravi ženska, ki ni razkrila svojega imena. Slišala je tri ali štiri strele, potem pa je videla Fica, ki je pred njo padel na tla.

O tem, da je odjeknilo več strelov, poročajo tudi novinarji, ki so bili na mestu dogodka. Napadalec naj bi pred tem zaklical “Robo, pridi sem”, potem pa je začel streljati.

Forenziki na kraju streljanja na PM Fica
Forenzična ekipa na kraju streljanja. (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)

Streljanje se je zgodilo pred kulturnim centrom v rudarskem mestu Handlova v regiji Trenčin, 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave.

Osumljenca je policija nemudoma pridržala. Šlo naj bi za 71-letnika iz mesta Levice, poroča portal Dennik N in drugi slovaški mediji. Napadalec naj bi bil član literarnega kluba Dúha. V preteklosti je delal kot varnostnik v nakupovalnem središču. Pred osmimi leti je na internetu objavil, da zbira podpise za ustanovitev politične stranke Gibanje proti nasilju. “Nasilje je pogosto oblika izražanja običajnega nezadovoljstva nad stanjem stvari. Bodimo nezadovoljni, vendar ne nasilni!” je takrat zapisal.

Motiv za napad na Fica ni znan, je pa na družbenih omrežjih zakrožil posnetek, v katerem osumljenec pove, da se ni strinjal s politikami aktualne vlade.

Streljanje na slovaškega premierja
Trenutek poskusa atentata na slovaškega premierja. (Foto: RTV PRIEVIDZA)

Na napad se je odzvala odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova, ki je dejala, da je šokirana nad “brutalnostjo in neizprosnostjo” napadalca. Ob tem je premierju Ficu zaželela hitro okrevanje. Pozneje je na novinarski konferenci potrdila aretacijo osumljenca.

Opozicijski voditelj Michal Šimečka je na družbenem omrežju X zapisal, da je zaradi streljanja šokiran in zgrožen. “Nedvoumno in odločno obsojamo vsakršno nasilje,” je dodal.

Odzivi svetovnih voditeljev so zbrani TUKAJ.

Sejo parlamenta, ki je potekala v času streljanja, je podpredsednik parlamenta Luboš Blaha prekinil. Vršilec dolžnosti predsednika slovaškega parlamenta Peter Žiga je dejal, da to dojema kot napad na načela slovaške demokracije. “Kaj tako groznega se v slovaški zgodovini še ni zgodilo. Mislim, da je to posledica razplamtelih strasti in delitve slovaške družbe na dva nezdružljiva tabora,” je dodal po poročanju Reutersa.

“Naša skupna naloga je, da takoj prenehamo širiti politično sovraštvo,” je slovaški notranji minister Matuš Šutaj Ešto zapisal na Facebooku, ob tem pa poudaril, da bi bilo zelo narobe, če bi se ta nevarna situacija še bolj zaostrila.

Šutaj Eštok je poudaril, da gre za prvi primer v novejši zgodovini Slovaške, da se je nekdo – namesto na volitvah – odločil politično prepričanje izraziti z orožjem na ulici, navaja slovaška tiskovna agencija Tasr. Minister je dogodek označil kot opozorilo celotni družbi pred uničenjem vsega, kar da jih je doslej združevalo kot narod, povzema STA.

Robert Fico
Dogajanje po napadu. (Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS)
Robert Fico
Pridržani napadalec. (Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS)
Robert Fico
Pridržani napadalec. (Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS)
Napadalec na Slovaškem
Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS
Napad na slovaškega premierja
Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS

Leta 2018 doma ustrelili novinarja Kuciaka

Če bo Fico dlje časa odsoten, ga bo nadomeščal eden od podpredsednikov vlade, poroča slovaški medij Dennik N. Trenutno so v slovaški vladi štirje podpredsedniki, eden od njih je obrambni minister Robert Kalinak, ki bi, ker sta s premierjem iz iste stranke, verjetno začasno prevzel pristojnosti.

Fico se je na oblast vrnil po septembrskih volitvah. Njegove poteze v prvih mesecih v vlogi predsednika vlade so na Slovaškem dvignile veliko prahu. Januarja je ustavil vojaško pomoč Ukrajini, prejšnji mesec pa je uveljavil načrte za ukinitev slovaške javne radiotelevizije, piše BBC.

Na Slovaškem je v zadnjih letih bilo več primerov hudega nasilja. Leta 2022 so v streljanju pred lokalom v Bratislavi ubili dve osebi iz LGBT skupnosti, leta 2018 pa so na domu ustrelili preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje