Finska policija našla dokaze, da je 12-letnik streljanje na šoli načrtoval

Svet 04. Apr 202415:53 0 komentarjev
Šola v kraju Vantaa na Finskem
Foto: IMAGO/PROFIMEDIA

Ugotovitve predhodne policijske preiskave kažejo, da je 12-letnik, ki je v torek na svoji osnovni šoli na Finskem s strelnim orožjem ubil 12-letnega sošolca, dve učenki pa huje ranil, napad verjetno načrtoval, je sporočil vodja preiskave Marko Sarkka. 12-letnik je povedal, da so ga sošolci trpinčili in da je bil to motiv napada.

Na Finskem so še vedno v šoku po torkovem streljanju mladoletnika na šoli v četrtem največjem finskem mestu Vantaa, severno od prestolnice Helsinki.

Vodja policijske preiskave Marko Sarkka je v današnjem sporočilu za javnost pojasnil, da so na telefonu in računalniku osumljenca našli gradivo, ki kaže, da je dejanje načrtoval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mladoletnik, ki ga je policija takoj po dejanju v torek pridržala, je na zaslišanju priznal, da je izvedel napad. Po podatkih policije je tudi povedal, da so ga sošolci trpinčili in da je bil to motiv napada. Na osnovno šolo Viertola pa je hodil šele od začetka leta.

Potem ko je v streljanju s pištolo ubil vrstnika in ranil dve učenki, je osumljenec že pobegnil, ko je na šolo po obvestilu o streljanju kmalu po 9. uri prišla policija. Manj kot uro zatem ga je prijela. Aretaciji se ni upiral, pri sebi pa je še vedno imel pištolo, ki naj bi bila last enega od njegovih bližnjih sorodnikov.

Rože in sveče za žrtve streljanja na Finskem
Foto: IMAGO/PROFIMEDIA

Ker je mlajši od 15 let, ni kazensko odgovoren, zato ga je policija predala socialni službi. Huje ranjeni deklici sta še vedno v bolnišnici, policija pa upa, da ju bodo lahko zaslišali v prihodnjih dneh, navaja AFP.

Osnovno šolo Viertola sicer obiskuje okoli 800 učencev v starosti od sedem do 15 let. V dneh po strelskem incidentu ostaja odprta, a so pouk skrajšali.

Policija je danes še sporočila, da glede na okoliščine preiskava napreduje zelo hitro, da pa bodo za končanje predhodne preiskave potrebovali več mesecev.

Po odprtju preiskave umora in poskusa umora policija nadaljuje forenzično preiskavo kraja zločina, izvaja pa tudi obsežne pogovore z učenci, starši, pričami in šolskim osebjem. Glede pištole pa poteka ločena preiskava kaznivega dejanja v povezavi s strelnim orožjem, so še sporočili s policije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!