Finska znova zaprla mejo z Rusijo

Svet 15. Dec 202316:12 1 komentar
Finska, Rusija
Foto: PROFIMEDIA

Finska je danes zaradi povečanega števila prosilcev za azil najmanj do 14. januarja ponovno zaprla mejo z Rusijo. Novica o ponovnem zaprtju je sledila torkovi odločitvi, da so v četrtek odprli dva mejna prehoda na vzhodu.

“Po odprtju dveh mejnih prehodov so se poskusi prosilcev za azil, da bi znova vstopali v državo, začeli hitreje od pričakovanj. Jasno je, da do teh nezakonitih migracij prihaja zaradi vpliva tuje sile, povezane pa so tudi s kriminalom,” je po poročanju finske javne radiotelevizije YLE dejala ministrica Mari Rantanen.

Povedala je še, da bo finsko-ruska meja ponovno popolnoma zaprta od danes zvečer, zaprtje pa bo trajalo najmanj do 14. januarja. Finska je sicer v torek naznanila odprtje dveh prehodov na meji z Rusijo, ki je bila zaprta od konca novembra, da bi ocenila, ali je na njenih mejah še vedno prisoten pritisk.

Mejni prehod Vaalimaa na jugovzhodu države so odprli v četrtek opolnoči, prehod Niirala pa v četrtek ob 8. uri zjutraj. Finska obmejna straža je nato sporočila, da je do popoldneva na oba mejna prehoda skupaj prispelo najmanj 70 prosilcev za azil. Zaradi tega se je vlada v Helsinkih odločila, da mejo znova zapre.

Na Finskem se je v zadnjih mesecih povečalo število prosilcev za azil, ki so brez vizuma v državo vstopili čez 1340 kilometrov dolgo vzhodno mejo z Rusijo. Večina ljudi, ki so nezakonito prečkali mejo, sicer prihaja z Bližnjega vzhoda in Afrike. Po podatkih finske mejne straže je od avgusta na Finsko prek Rusije vstopilo več kot tisoč prosilcev za azil.

V luči tega so finske oblasti konec novembra zaprle vse mejne prehode z Rusijo. Ob tem so Moskvo večkrat obtožile, da nezakonite migrante namenoma pošilja na finsko mejo z namenom destabilizacije svoje sosede kot odgovor na njeno članstvo v zvezi Nato. V Moskvi so obtožbe zavrnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje