Pomemben obisk Emmanuela Macrona: “Francosko-nemški motor Evrope ni zastal”

Svet 26. Maj 202406:41 > 19:47 0 komentarjev
Steinmeier je Macronov obisk označil za "dokaz globine francosko-nemškega prijateljstva"
Steinmeier je Macronov obisk označil za "dokaz globine francosko-nemškega prijateljstva" (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes ob začetku državniškega obiska v Berlinu izpostavil francosko-nemške odnose kot nepogrešljive za Evropo. Pozval je tudi k obrambi demokracije pred nacionalizmom na prihajajočih evropskih volitvah. Macronov obisk naj bi dal nov zagon načetim odnosom med Parizom in Berlinom.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je danes v spremstvu nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja udeležil t.i. praznika demokracije, s katerim v Nemčiji obeležujejo 75. obletnico razglasitve nemške ustave.

“Francosko-nemški odnosi so nepogrešljivi in pomembni za Evropo,” je dejal Macron ob začetku tridnevnega obiska, ki je prvi državniški obisk kakega francoskega predsednika v Nemčiji po 24 letih.

Njegov obisk naj bi pripomogel k oživitvi odnosov med državama, v katerih je v zadnjem času zaznati napetosti pri nekaterih ključnih vprašanjih.

Macron je pri tem poudaril pomen sodelovanja med državama za Evropo. “Evropa lahko umre,” je ponovil besede, ki jih je izrekel že pred nekaj tedni v svojem odmevnem govoru na univerzi Sorbonne v Parizu. Pri tem je nasprotoval oceni, da je francosko-nemški motor Evrope zastal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Macron in Steinmeier
Francoski predsednik Macron in nemški predsednik Steinmeier (Foto: PROFIMEDIA)

Steinmeier pa je Macronov obisk označil za “dokaz globine francosko-nemškega prijateljstva”. Dejal je, da se Berlin in Pariz kljub občasnim razhajanjem glede posameznih političnih točk vedno “na koncu dogovorita”.

Macron je obenem posvaril pred navdušenjem nad avtoritarnostjo, ki narašča v obeh velikih državah članicah EU. “Prepogosto pozabljamo, da gre za boj za zaščito demokracije,” je dejal.

Če bi bili zadnja leta v Evropi na oblasti nacionalisti, zgodovina ne bi bila enaka, je opozoril, pri čemer je omenil odločitve glede pandemije covida-19 ali ruske invazije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do Macronovega obiska prihaja dva tedna pred evropskimi volitvami, na katerih njegova koalicija glede na ankete močno zaostaja za skrajno desnico. Tudi v Nemčiji vse tri stranke v vladni koaliciji kanclerja Olafa Scholza v anketah zaostajajo za skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD).

V ponedeljek bo imel Macron v Dresdnu govor na evropskem srečanju mladih, obiskal bo tudi Fraunhoferjev inštitut za fotonske mikrosisteme in se sešel s strokovnjaki s področja umetne inteligence. V torek pa bo na gradu Meseberg pri Berlinu potekalo francosko-nemško ministrsko srečanje, ki ga bosta vodila Macron in nemški kancler Olaf Scholz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!