Giorgia Meloni po prvem obisku v Bruslju: “Glas Italije v Evropi bo močan”

Svet 03. Nov 202211:09 > 20:34 0 komentarjev
giorgia meloni, ursula von der leyen
Italijanska predsednica Giorgia Meloni s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen (Foto: Yves Herman/REUTERS)

Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je bila v preteklosti pogosto kritična do EU, se je danes v Bruslju sestala s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, kjer je v ospredje postavila energetsko krizo, Ukrajino in priseljevanje.

Potovanje italijanske premierke Giorgie Meloni – njeno prvo po prevzemu položaja – je pomembno zlasti zaradi bojazni, da bi njena zaobljuba, da bo na prvo mesto postavila interese Italije, lahko zamajala odnose med Brusljem in Rimom, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Meloni se je najprej sestala s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, kasneje pa tudi s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. V ospredje obiska je med drugim postavila reševanje energetske krize. “Glas Italije v Evropi bo močan. Pripravljeni smo obravnavati glavna vprašanja, začenši z energetsko krizo, in sodelovati pri hitri in učinkoviti rešitvi za podporo družinam in podjetjem,” je dejala Meloni.

Izrazila je “zadovoljstvo s klimo v Bruslju”, kjer je po njenih besedah imela zelo odkrito in pozitivno izmenjavo mnenj o različnih vprašanjih, od vojne v Ukrajini do energetske krize in priseljevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica Evropskega parlamenta je Meloni pozdravila s stiskom roke in na Twitterju zapisala, da je imela Italija vedno osrednjo vlogo v EU, ter jo pozvala k nadaljnjemu sodelovanju. “Bolj kot kdajkoli prej – ob ruski invaziji na Ukrajino, hitro naraščajočih cenah energije in vse višji inflaciji – moramo ostati enotni,” je zapisala Metsola.

Meloni, ki vodi najbolj desno italijansko vlado v povojni zgodovini, je bila v preteklosti kritična do EU in njenih institucij. Vendar pa bi dejstvo, da je obisk Bruslja njeno prvo potovanje v tujino, odkar je oktobra prevzela premierski položaj, bilo moč razumeti kot proevropski signal.  Po napovedih analitikov naj bi se Bruselj do nove italijanske premierke obnašal previdno, saj ne želi, da bi se Italija nagnila v smer drugih nacionalističnih vlad v EU, kot sta Madžarska in Poljska. “Če bi se oddaljila od Evrope, bi bilo to v nasprotju z italijanskimi interesi,” je ocenil politični analitik Lorenzo Codogno.

V zadnjih nekaj mesecih se je Meloni skušala prikazati kot zmerna in zanesljiva partnerica v mednarodnih odnosih, pri čemer se je skušala znebiti podobe skrajne desničarke z evroskeptičnimi prepričanji. Njeno vlado sicer poleg postfašističnih Bratov Italije, katerih vodja je, sestavljata še konservativna stranka Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija in prav tako skrajno desna Liga Mattea Salvinija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!