V Moldaviji tesna večina vpisu članstva v EU v ustavo, razlika le 12.000 glasov

Svet 21. Okt 202407:09 > 14:13 8 komentarjev
Foto: Stringer/REUTERS

Moldavci so v nedeljo z izjemno majhno večino podprli približevanju EU – za vpis članstva v EU kot strateškega cilja v ustavo je po skoraj vseh preštetih glasovih glasovalo 50,4 odstotka volilcev. Predsednica Maia Sandu, ki se bo za nov mandat morala potegovati v drugem krogu, je za tako tesen izid okrivila vmešavanje Rusije, ki očitke zanika.

Glede na zadnje objavljene rezultate osrednje volilne komisije je po 99,5 odstotka preštetih glasov za vpis članstva v EU v ustavo glasovalo 50,4 odstotka volilcev, proti pa 49,6 odstotka. Vsega skupaj gre za razliko približno 12.000 glasov.

Rezultat je presenetljiv, saj naj bi bil glede na ankete pred glasovanjem uspeh referendumskega vprašanja zagotovljen. Ob postopnem kapljanju izidov je sprva celo kazalo, da bodo Moldavci približevanje EU v državi z 2,6 milijona prebivalcev, ki meji na Romunijo in Ukrajino, celo zavrnili.

Na predsedniških volitvah, ki so potekale hkrati z referendumom, je medtem zmagala aktualna predsednica Maia Sandu, ki je prejela 41 odstotkov podpore. Aktualna voditeljica se bo tako za nov mandat čez dva tedna pomerila s kandidatom opozicije Aleksandrom Stoianoglom, ki je prejel 27 odstotkov glasov.

Sandu je ob napovedi kandidature poudarila, da je poslanstvo njene generacije “demokratično in svobodno vključiti Moldavijo v evropsko družino” ter da se na pol poti ne morejo ustaviti. Stoianoglo pa se referenduma o približevanju EU ni udeležil. Njegova stranka socialistov sicer ne nasprotuje vstopu v EU, so pa Sandu očitali, da je referendum o tem razpisala istočasno zato, da bi povečala možnosti za ponovno izvolitev.

Foto: Vladislav Culiomza/REUTERS

Sandu za izid referenduma obtožila tuje vmešavanje

Referendum je kot velik mejnik med nedavnim obiskom pozdravila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Državi je ob tem obljubila največji sveženj evropske finančne pomoči od njene osamosvojitve, težak 1,8 milijarde evrov. Pristopna pogajanja je Moldavija uradno začela junija letos, skupaj s sosednjo Ukrajino.

Sandu je v nočnem govoru v Kišinjevu, ko je še kazalo na referendumski neuspeh, za izid obtožila tuje vmešavanje. Kot trdi predsednica, obstajajo dokazi o 300.000 kupljenih glasovih, več deset milijonov evrov pa je bilo po njenih besedah porabljenih za laži in propagando.

Pri tem ni neposredno omenila nobene države, so se pa že pred volitvami pojavljala svarila pred vmešavanjem Rusije. Ta je danes pozvala Sandu, naj za to predstavi konkretne dokaze. “To so resne obtožbe. Če zaradi nekih kriminalnih skupin ni prejela glasov, mora predstaviti dokaze,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Obenem je izrazil prepričanje, da so se na volitvah dogajale nepravilnosti, češ da veliko podatkov vzbuja vprašanja. “Priča smo povečanju števila glasov za Sandu in usmeritev proti Evropski uniji, ki ga je težko pojasniti,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sandu je v preteklosti Moskvo že večkrat obtožila načrtovanja strmoglavljenja oblasti in nasploh vmešavanja v moldavske notranje zadeve.

Rusija ima v Moldaviji tradicionalno velik vpliv. Nenazadnje se je od nekdanje sovjetske republike kmalu po osamosvojitvi in dve leti trajajoči vojni z njeno pomočjo odcepila mednarodno nepriznana Pridnestrska republika na vzhodu, kjer živi veliko Rusov.

Bruselj: Glasovanje v Moldaviji tarča ruskega vmešavanja brez primere

Glasovanje je bilo po navedbah Bruslja tarča ruskega vmešavanja in ustrahovanja brez primere. “Ugotavljamo, da je bilo glasovanje tarča vmešavanja in ustrahovanja s strani Rusije in njenih posrednikov brez primere, katerih cilj je bilo destabilizirati demokratične procese v Moldaviji,” je povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

Poudaril je, da se tuje vmešavanje in manipuliranje informacij ni dogajalo samo nekaj dni pred glasovanjem, ampak gre za poskuse, ki trajajo že dlje časa. Med primeri je tiskovni predstavnik Josepa Borrella in Evropske komisije navedel najnovejše obtožbe o kupovanju glasov, o katerih je govorila tudi moldavska predsednica, in obsežno rusko propagando v Moldaviji.

Vir informacij o vmešavanju so moldavske oblasti, pa tudi misija EU in diplomatska predstavništva držav članic v Moldaviji, je povedal Stano. “Imamo informacije iz prve roke,” je dodal.

Glede učinkovitosti podpore EU Kišinjovu v boju proti dezinformacijam je poudaril, da se rusko vmešavanje včasih zdi uspešno, ker Moskva pri tem ne upošteva nobenih pravil, unija pa jih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje