25. junij 2024: zgodovinski dan za Ukrajino, Moldavijo in Evropsko unijo

Svet 25. Jun 202411:58 > 17:47 3 komentarji
Zastavi Ukrajine in EU
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajina in Moldavija sta z odprtjem medvladne konference danes uradno začeli pogajanja o vstopu v Evropsko unijo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je državama zaželela uspešen začetek pogajanj in opozorila, da bodo pogajanja zahtevna in da ne bo bližnjic. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je ob tem zapisala, da gre za zgodovinski trenutek, s čimer se strinjajo tudi predstavniki obeh kandidatk.

Belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU, je danes odprla medvladno konferenco z Ukrajino, s čimer so se uradno začela pogajanja o vstopu te države v EU. Ob prihodu na konferenco je Lahbib dejala, da gre za zgodovinski trenutek. Poudarila je, da je Ukrajina že doslej kljub vojni storila veliko, da bi se približala EU, vendar pa jo čaka še precej dela.

Ukrajino na medvladni konferenci zastopa podpredsednica vlade Olga Stefanišina, ki bo predstavil pogajalsko izhodišče države. EU pa bo ukrajinski strani predstavila pogajalski okvir, v katerem je pravni red EU razdeljen na 33 poglavij, združenih v šest tematskih sklopov. Ključen je sklop, povezan z vladavino prava, s katerim se bodo pogajanja začela in končala. Preostali sklopi se nanašajo na notranji trg; konkurenčnost in vključujočo rast; zeleni načrt in trajnostno povezljivost; vire, kmetijstvo in kohezijo ter zunanje odnose.

Pozno popoldne je pristopna pogajanja z EU začela še Moldavija. Premier Dorin Recean je na medvladni konferenci v Luxembourgu izpostavil, da se na to pot podajajo samozavestno in odločno. “Današnji začetek pogajanj o vstopu Moldavije v Evropsko unijo je zgodovinski dogodek,” je povedal Recean. Zagotovil je, da Moldavija svojo prihodnost vidi v Evropski uniji in da bodo storili vse, da bi ta strateški cilj tudi dosegli.

Po njegovih besedah se v Kišinjovu zavedajo, da so pred njimi težka pogajanja. “Vendar pa na to pot stopamo s samozavestjo in odločnostjo ter jasno vizijo za našo prihodnost,” je poudaril. Dodal je, da njegova država sprejema pogajalski okvir, ki ga je pripravila EU. Ta opredeljuje načela, na katerih bodo temeljila pogajanja, njihovo vsebino in potek. Pravni red EU je razdeljen na 33 poglavij, ki so razdeljena v šest tematskih sklopov.

Olga Stefanišina in Hadja Lahbib
Foto: PROFIMEDIA

Na današnjih medvladnih konferencah pogajalskih poglavij oziroma sklopov z Ukrajino in Moldavijo niso odpirali, se bo pa začel pregled usklajenosti nacionalne zakonodaje z evropsko. Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi pa je Ukrajino pozval, naj se tudi v času pogajanj o določenih vprašanjih pogovarja s posameznimi članicami. Pri tem je komisar iz Madžarske izpostavil vprašanje pravic manjšin

Ukrajina je prošnjo za članstvo v EU vložila le nekaj dni po začetku ruske agresije konec februarja 2022, že junija istega leta so ji voditelji držav članic EU podelili status države kandidatke, decembra lani pa so odobrili še začetek pogajanj z njo. Ta bi lahko trajala več let, tudi več kot deset. Nekaj dni za Kijevom je prošnjo za članstvo v EU vložil tudi Moldavija.

Von der Leyen: Vedo, da bo njihova pot zahtevna. Ne bo bližnjic

Uspešen začetek pogajanj je obema državama zaželela tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Kot je dejala v videu, objavljenem na družbenem omrežju X, so Ukrajinci in Moldavci kljub vojni pokazali neomajno odločenost, da želijo biti del evropskega projekta, in sprožili obsežne reforme.

“Vedo, da bo njihova pot zahtevna. Pristopna pogajanja so namenjena pripravi držav kandidatk na prevzemanje odgovornosti, ki jo prinaša članstvo. Zato ne bo bližnjic,” je poudarila. Obenem bodo pogajanja po njenih besedah polna priložnosti za Ukrajino in Moldavijo, pa tudi za celotno unijo. “Skupaj lahko zgradimo večjo, bolj dinamično in v prihodnost zazrto Evropo. Zato vam želim zelo uspešen začetek pristopnih pogajanj,” je še povedala von der Leyen.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Foto: PROFIMEDIA)

Podobno je v pisni izjavi poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je dejal, da sta obe državi pokazali izjemno zavezanost reformam in evropskim vrednotam. “Gre za začetek dolge poti. Medtem ko danes obeležujemo pomemben korak naprej, moramo tudi priznati, da bo nadaljnja pot zahtevala stalne napore, predanost in dodatne temeljite reforme,” je zapisal. Zagotovil je, da bodo institucije in članice EU Kijevu in Kišinjevu nudile podporo na vsakem koraku te poti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil začetek pogajanj in menil, da gre za zgodovinski dan. Napovedal je vztrajanje na evropski poti do končnega cilja. “Danes je zgodovinski dan, na katerega začenjamo dejanska, prava pogajanja z Evropsko unijo o članstvu Ukrajine,” je zapisal v izjavi na omrežju X. “Nikoli se ne bomo oddaljili od svoje poti do združene Evrope in skupnega doma vseh evropskih narodov,” je med drugim dodal. Njegova moldavska kolegica Maia Sandu je že pred začetkom pogajanj zapisala, da je prihodnost Ukrajine in Moldavije v EU. “Skupaj smo močnejši,” je dodala na družbenem omrežju X.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola pa je na omrežju X zapisala, da se bo 25. junij 2024 zapisal v zgodovino. “To je pomemben trenutek, ki nas krepi in povezuje v eno družino. Naša skupna prihodnost se začenja zdaj,” je dejala o začetku pogajanj z Ukrajino in Moldavijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje