Gre Biden po Trumpovih stopinjah? V teku preiskava pred možno ustavno obtožbo

Svet 15. Dec 202318:51 0 komentarjev
Joe Biden
Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS)

Republikanci v predstavniškem domu ameriškega kongresa so v sredo tudi formalno potrdili začetek preiskave predsednika Združenih držav Amerike (ZDA) Joeja Bidna pred morebitno ustavno obtožbo. Čeprav zaenkrat še nimajo dokazov za obtožbo, si v preiskavi predvsem želijo najti povezave s koruptivnimi dejanji njegovega sina Hunterja Bidna, ki je bil v preteklosti že večkrat obtožen davčnih utaj in goljufij.

V vrstah ameriških republikancev že več mesecev kroži ideja o ustavni obtožbi predsednika ZDA Joeja Bidna, v sredo pa so republikanski člani predstavniškega doma ameriškega kongresa tudi izglasovali uvedbo preiskave pred morebitno obtožnico.

Preiskava se navezuje predvsem na leta, ko je bil Biden podpredsednik ZDA v času vladanja Baracka Obame, pa tudi na člane njegove družine. Pri tem je na udaru predvsem njegov sin Hunter Biden, ki je bil v preteklih mesecih udeležen v mnogih aferah. Kongresni republikanci upajo, da bi med preiskavo našli kaj oprijemljivega, s čimer bi lahko povezali tudi predsednika.

“Naj ponovim, da moj oče ni bil vpleten v moje posle, ne pri Burismi ne s kitajskim poslovnežem in ne z mojimi naložbami doma in v tujini,” je po poročanju STA zagotovil Hunter Biden.

Hunter Biden
Hunter Biden. (Foto: Jonathan Ernst/REUTERS)

Po poročanju britanskega Guardiana preiskava sicer poteka brez predložitve dokazov za obtožbo. Kongresni preiskovalci, ki preiskujejo skoraj 40.000 strani zasebnih finančnih podatkov, zaenkrat namreč še niso našli dokazov, ki bi kazali na koruptivna dejanja.

Čeprav Biden zagovarja stališče, da ga napadajo z lažmi, bi preiskava, sploh če bi našli kakršen koli sum korupcije, lahko vodila do ustavne obtožbe.

Ustavna obtožba je najvišja kazen za predsednika v ZDA. Ameriška ustava določa, da lahko predstavniški dom kongresa potrdi obtožnico za ustavno obtožbo, senat pa potem odloča o krivdi ali nedolžnosti obtoženega predsednika. Za odstavitev je potrebna dvotretjinska večina, ki je republikanci trenutno nimajo.

Pozivi k ustavni obtožbi že skoraj od začetka mandata

Neformalna preiskava sicer teče že nekaj mesecev, a je Bela hiša vse do zdaj zavračala pozive na zaslišanja, preiskavo pa je označevala za nelegitimno. S formalizacijo preiskave so republikanci po poročanju Guardiana Belo hišo prisilili k sodelovanju.

Predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Mike Johnson, je po poročanju STA novinarjem priznal, da formalna potrditev preiskave še ne pomeni, da bo postopek ustavne obtožbe sprožen. “Ne gre za politične kalkulacije, ampak samo sledimo črki zakona, saj smo ekipa vladavine prava,” je dejal v kongresu.

Podlago za uvedbo preiskave so republikanci dobili s ponovno večino nad spodnjim domom kongresa. Tudi če pride do glasovanja v predstavniškem domu, pa je verjetnosti za Bidnovo odstavitev vsaj zaenkrat malo.

V zgodovini so se štirje ameriški predsedniki soočali s preiskavami. Slaba novica za Bidna je, da so med njimi tri ustavno obtožili, in sicer Andrewa Johnsona, Billa Clintona in Donalda Trumpa. Obtožbi se je izognil zgolj Richard Nixon, ki pa je odstopil pred glasovanjem.

K hitri izvedbi ustavne obtožbe republikanske kongresnike že od začetka Bidnovega mandata poziva tudi nekdanji predsednik Donald Trump – zdaj že pred skorajšnjim začetkom volilne kampanje. V boju za predsednika se bosta 5. novembra 2024 namreč najverjetneje pomerila prav Biden in Trump.

joe biden, donald trump
Donald Trump in Joe Biden. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!