Haitijski premier izpolnil obljubo in odstopil

Svet 25. Apr 202420:02 0 komentarjev
Ariel Henry
Foto: Ricardo Arduengo/REUTERS

Premier Haitija Ariel Henry je danes, kakor je napovedal, uradno odstopil. Kmalu za tem je prisegel devetčlanski prehodni vladni svet, ki bo tlakoval pot za izvedbo prvih volitev v državi po letu 2016.

Ariel Henry je danes uradno odstopil kot premier Haitija, kmalu za tem pa je prisegel devetčlanski prehodni vladni svet, ki bo tlakoval pot za izvedbo prvih volitev v državi po letu 2016. Položaj predsednika vlade bo začasno zasedel minister za gospodarstvo Michel Patrick Boisvert, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Henry, ki so ga oborožene tolpe že več mesecev skušale odstraniti s položaja premierja in se februarja zaradi razmer v državi ni vrnil s poti v tujino, je prejšnji mesec napovedal, da bo odstopil, ko bo vzpostavljen prehodni vladni svet, kar je danes tudi storil.

Svet, katerega vzpostavitev je bila večkrat odložena zaradi prepirov, bo sedaj moral državo pripraviti na izvedbo volitev do leta 2026.

Prisego prehodnega sveta so danes pozdravili v Washingtonu. “Današnji dan pomeni odločilen korak k svobodnim in poštenim volitvam,” je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby in dodal, da se je slovesnosti ob prisegi udeležil ameriški veleposlanik, ZDA pa so haitijski policiji dostavile prvo pošiljko pomoči.

Haiti že desetletja pestijo revščina, politična nestabilnost in naravne nesreče, med drugim potres leta 2010, v katerem je po podatkih ZN umrlo približno 220.000 ljudi. Obubožana otoška država se sooča s porastom nasilja vse od umora predsednika Jovenela Moiseja julija 2021.

Nasilje se je še okrepilo konec februarja, ko so tolpe, ki po podatkih Združenih narodov nadzorujejo okoli 80 odstotkov haitijske prestolnice, skušale odstaviti Henryja. Država medtem še vedno čaka na prihod mednarodnih sil, ki bodo policiji pomagale obvladovati tolpe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!