Na Haitiju vse bolj vre: oblikovali so prehodni vladni svet

Svet 13. Apr 202410:16 0 komentarjev
Haiti
Revščina in nemiri še širijo po tej karibski državi (Foto: PROFIMEDIA)

Na Haitiju so oblikovali prehodni vladni svet, v upanju, da bodo tako lažje uredili razmere v državi. Prestolnico je namreč od začetka marca zaradi nasilja tolp zapustilo 95.000 ljudi. Država še vedno čaka na prihod mednarodnih sil, ki bodo policiji pomagale obvladovati tolpe.

Na Haitiju so uradno oblikovali prehodni vladni svet, ki naj bi pomagal pri ureditvi razmer v nemirni karibski državi. Odlok o ustanovitvi vladnega sveta, ki bo imenoval prehodno vlado in tlakoval pot za izvedbo prvih volitev po letu 2016, je bil v petek objavljen v uradnem listu.

Oblikovanje prehodnega sveta so napovedali prejšnji mesec po zasedanju Skupnosti karibskih držav Caricom na Jamajki, ki se ga je udeležil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Haitijski premier Ariel Henry, ki so ga skušale tolpe odstraniti in se februarja zaradi razmer v državi ni vrnil s poti v tujino, je prejšnji mesec napovedal, da bo odstopil, ko bo vzpostavljen prehodni vladni svet. Ta bo sestavljen iz devetih predstavnikov različnih političnih strank, civilne družbe in zasebnega sektorja.

Haiti
Policija je proti tolpam precej nemočna (Foto: PROFIMEDIA)

Država se sooča s porastom nasilja

Prestolnico Haitija Port-au-Prince je sicer od začetka marca zaradi nasilja uličnih tolp zapustilo 95.000 ljudi, je v petek sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Okrog 58 odstotkov tistih, ki so zapustili prestolnico, se je zateklo v južno regijo Haitija, ki že gosti več kot 116.000 razseljencev.

Haiti že desetletja pestijo revščina, politična nestabilnost in naravne nesreče, med drugim potres leta 2010, v katerem je po podatkih ZN umrlo približno 220.000 ljudi. Obubožana otoška država se sooča s porastom nasilja vse od umora predsednika Jovenela Moiseja julija 2021.

Nasilje se je še okrepilo konec februarja, ko so tolpe, ki po podatkih Združenih narodov nadzorujejo okoli 80 odstotkov haitijske prestolnice, skušale odstaviti Henryja. Država še vedno čaka na prihod mednarodnih sil, ki bodo policiji pomagale obvladovati tolpe.

Port au Prince, Haiti
Nasilje v prestolnici (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!