Hrvaška policija vdrla na superjahto domnevnega prijatelja Vladimirja Putina

Svet 24. Maj 202410:50 3 komentarji
Jahta Royal Romance
Foto: Milan Sabić/PIXSELL/BOBO

Superjahta Royal Romance, ki so jo hrvaške oblasti zasegle pred dvema letoma – saj jo povezujejo s proruskim ukrajinskim oligarhom Viktorjem Medvedčukom, za katerega zaradi povezav z Moskvo veljajo zahodne sankcije – je spet v središču pozornosti. Po poročanju hrvaških medijev je na jahto vdrla policija. Zunanji minister Gordan Grlić Radman je danes sporočil, da bodo tuje državljane, ki so bili na njej, deportirali.

Po poročanju Dalmatinskega portala je policija včeraj vdrla na 92-metrsko superjahto Royal Romance.

Na plovilu so našli tuje državljane, ki so v postopku “preverjanja zakonitosti in namena bivanja na Hrvaškem, v skladu z zakonom o tujcih”. Posadke niso pridržali, ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je sprejelo odločitev o prepovedi menjave posadke.

Plovilo, privezano v Trogirju, ima prepovedano plovbo in je pod nadzorom. Za izvajanje tega ukrepa je odgovorna luška uprava Split, še poroča Dalmatinski portal.

Kot smo pisali, je lastnik 190 milijonov evrov vrednega plovila ruski nepremičninski gigant Aleksej Inkin, a jo organi pregona povezujejo s tesnim prijateljem Vladimirja Putina, proruskim politikom Viktorjem Medvedčukom.

Temu ukrajinske oblasti očitajo, da naj bi imel iz zakulisja velik vpliv na vodenje države. Potem ko so pred leti deli regij Lugansk in Doneck s svojimi premogovniki prešli pod nadzor proruskih separatistov, naj bi se Medvedčuk skupaj z državnimi predstavniki dogovoril o nakupu tamkajšnjega premoga. Denar od prodaje nafte iz svoje rafinerije v Rusiji naj bi namenjal proruskim separatistom, je pred časom poročal N1 Zagreb.

Prav zato so se podjetja Medvedčuka, sicer dobrega Putinovega prijatelja, znašla na seznamu sankcij ukrajinskih oblasti. Po pisanju N1 Zagreb naj bi leta 2015 sklenil dvomljive pogodbe za nakup premoga v Ukrajini v vrednosti približno 165 milijonov evrov. Ukrajinsko tožilstvo pa mu očita, da naj bi s spornimi nakupi ukrajinski energetski sektor “podredil” Rusiji.

Ukrajinec je jahto kupil leta 2015, pluje pa pod zastavo Kajmanskih otokov. Sprejme 14 gostov, za njihovo udobje skrbi 22 članov posadke. Na glavni palubi ima med drugim 12-metrski bazen. Pluje lahko z največjo hitrostjo 15 vozlov (28 kilometrov na uro). Lastnica superjahte, ki naj bi bila vredna več kot 200 milijonov evrov, je bila njegova žena Oksana Medvedčuk, ukrajinske oblasti pa domnevajo, da je trenutni formalni lastnik Inkin jahto kupil, da bi del premoženja proruskega politika rešil pred zaplembo.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je danes potrdil, da je policija prijela več tujcev, domnevno sedem. Pojasnil je, da so na Hrvaškem bivali nezakonito in da jih bodo vrnili v države, iz katerih so prišli. Jahto so zasegli na zahtevo Ukrajine, ki jo namerava prodati. Lani so jo preiskali tudi ameriški agenti zaradi preiskave pranja denarja.

Medvedčuk
Viktor Medvedčuk in Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Pred časom je N1 Zagreb poročal, da je družba Lanelia Holding, v lasti nepremičninskega magnata Inkina, zaradi zasega vložila tožbo zoper Hrvaško in od nje zahtevala 35 milijonov evrov. Inkin namreč trdi, da je njegova družba plovilo kupila pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, in dodal, da sankcije Zahoda zanj ne veljajo. Njegovi odvetniki trdijo, da Hrvaška ni imela pravne podlage za zaseg luksuzne jahte. V teh letih, odkar so mu “nezakonito” zasegli plovilo, pa da je bil oškodovan za vsaj 35 milijonov evrov. Plovilo sicer želi prevzeti in prodati Ukrajina in s tem denarjem financirati nadaljnje vojaške operacije.


BONUS VIDEO: Janšo za evropskega komisarja?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje