Kaj vse so zasegli Putinovemu tesnemu zavezniku

Svet 20. Apr 202215:24 > 15:41 1 komentar
Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA, Feadship

Pretekli teden so ukrajinske varnostne sile pridržale proruskega politika Viktorja Medvedčuka, tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Medvedčuk velja za enega najbogatejših Ukrajincev, ukrajinske oblasti pa so ob zasegu njegovega imetja našle več dragocenih predmetov.

Pred enim tednom so ukrajinske oblasti pridržale proruskega politika Viktorja Medvedčuka, ki velja za enega najbližjih in najpomembnejših zaveznikov ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini. Medvedčuka so aretirali, potem ko je februarja, kmalu po začetku vojne, pobegnil iz hišnega pripora. Ukrajinska varnostno-obveščevalna služba ga je ujela v uniformi ukrajinske vojske, ko naj bi skušal pobegniti iz države. Medvedčuk je bil v hišnem priporu zaradi domnevnih kraj naravnih bogastev na polotoku Krim in izdajanja zaupnih podatkov ukrajinske vojske Rusiji. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je sicer po aretaciji Medvedčuka ruski strani predlagal, da bi ga zamenjali za ukrajinske ujetnike na ruski strani, vendar je Kremelj to možnost za zdaj zavrnil.

67-letni Medvedčuk je eden najbogatejših Ukrajincev in vodja proruske Opozicijske platforme za življenje, največje opozicijske stranke v Ukrajini. Po oceni revije Forbes je bilo njegovo premoženje v letu 2021 ocenjeno na 620 milijonov dolarjev (okoli 572,5 milijona evrov).

Ukrajinske oblasti so Medvedčuku pretekli teden zasegle skupno 154 različnih premičnin in nepremičnin. Na dolgem seznamu zaseženega premoženja je 30 zemljišč, 23 hiš, 32 stanovanj, 26 avtomobilov in jahta, poroča Washington Post. V njegovi bogati zbirki so policisti med drugim našli okoli sto slik, več starin, dvajset švicarskih ur in zlate figurice. Zelo razkošno je tudi njegovo domovanje v okolici Kijeva, ki so ga pred kratkim obiskali ukrajinski aktivisti in posneli bogato opremljen vagon v zgodovinskem slogu, kakršne so v prejšnjem stoletju za potovanja uporabljali bogati Evropejci, poroča Business Insider.

Kot poročajo ukrajinski mediji, sicer ne gre za originalni vagon Pullman, ampak kopijo, ki so jo izdelali ukrajinski obrtniki. Vagon je razkošno opremljen, z ogromno pozlačenimi kosi (med drugim je pozlačeno tudi stranišče), stoli in klopi so oblečeni v žamet. Bogata oprema bolj spominja na muzej kot na vagon. Ta ima več sob, največja pa sprejme približno 40 ljudi, prav tako ima veliko jedilnico. Vagon naj bi mu po poročanju ukrajinskih medijev podarila žena Oksana Marčenko.

Notranjost prestižnega vagona, ki je bil na posestvu Medvedčuka skrit pod maskirno odejo:

Zasegli so mu tudi razkošno jahto

Kolikšna je vrednost zaseženega premoženja, še ni znano, ukrajinsko državno tožilstvo pa že pripravlja zahtevek za njegovo prodajo. Kot je povedala Natalija Kalinovska z oddelka za strateške preiskave, nameravajo oblasti zaseženo premoženje prodati na dražbi in zbrani denar nameniti ukrajinski vojski.

Medvedčuku so na začetku meseca zasegli in vladni agenciji za izterjavo zaseženega premoženja predali tudi superjahto Royal Romance, ki je bila zasidrana na Reki. Jahta je dolga 92 metrov in ocenjena na več kot 200 milijonov dolarjev, v zadnjih letih pa je bila po navedbah Novega lista pogosto gostja reškega pristanišča.

Superjahta Royal Romance
Feadship

Eden najbogatejših Ukrajincev je bil tudi lastnik treh televizijskih postaj, ki pa od leta 2021 ne smejo oddajati TV-programov, saj naj bi širile rusko propagando. Pred leti so v javnost prišle tudi fotografije dače Medvedčuka v vasici Ždenijevo blizu slovaške meje, ki prav tako potrjujejo, na kako veliki nogi je živel. Dača v ruskem okolju pomeni podeželsko hišo oziroma kočo. Njegova ogromna stavba pa ima v notranjosti velik bazen, ogromna okna, krzneno preprogo, sobo za biljard in razkošne lestence. Ob hiši je še veliko umetno jezero.

Hiša Viktor Medvedčuk Hiša Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA
Hiša Viktor Medvedčuk Hiša Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA
Hiša Viktor Medvedčuk Hiša Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA
Hiša Viktor Medvedčuk Hiša Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA
Hiša Viktor Medvedčuk Hiša Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA
Hiša Viktor Medvedčuk Hiša Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA
Hiša Viktor Medvedčuk Hiša Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA
Hiša Viktor Medvedčuk Hiša Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA
Hiša Viktor Medvedčuk Hiša Viktor Medvedčuk
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje