Ukrajina bo prodala jahto proruskega oligarha, ki so jo zasegli na Hrvaškem

Svet 02. Dec 202220:12 3 komentarji
Jahta Royal Romance
Milan Sabić/PIXSELL/BOBO

Jahto proruskega ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka, ki so jo zasegli na Hrvaškem, bo Ukrajina prodala na dražbi. Medvedčuk je bil aprila zajet v Ukrajini, nato pa je bil v sklopu izmenjave vojnih ujetnikov predan Rusiji.

Okoli 200 milijonov ameriških dolarjev (dobrih 190 milijonov evrov) vredno superjahto proruskega ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka, ki so jo zaplenili na Hrvaškem, bo Ukrajina prodala na dražbi, je danes poročal britanski časnik Guardian. To bo prva tovrstna prodaja v korist Ukrajincev, odkar so zahodne države uvedle sankcije zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Ukrajinska vlada je sporočila, da je hrvaško sodišče razsodilo, da je treba lastništvo 92,5 metra dolge jahte Royal Romance oligarha Medvedčuka, za katerega zaradi povezav z Moskvo veljajo zahodne sankcije, prenesti na ukrajinsko agencijo Arma, ki je pristojna za iskanje in upravljanje z lastnino, ki je bila pridobljena s korupcijo.

Medvedčuka, bivšega ukrajinskega poslanca in zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, so aprila prijeli v Ukrajini, v septembru pa so ga izročili Rusiji v izmenjavi ujetnikov.

To bo prva tovrstna prodaja v korist Ukrajine, odkar so zahodne države uvedle sankcije na premoženje več sto oligarhov, potem ko je Rusija v februarju napadla Ukrajino, navaja Guardian.

Arma je potrdila, da so njeni agenti na Hrvaškem pregledali zaplenjeno jahto, ki je bila zgrajena leta 2005. Ima kabine za 14 gostov in prostor za 21 članov posadke ter štiri metre dolg bazen.

V septembru so sicer na dražbi že prodali 72,5 metra dolgo superjahto ruskega oligarha Dmitrija Pumpjanskega neznanemu kupcu za 37,5 milijona dolarjev. To je bila prva tovrstna prodaja od začetka ruske invazije, vendar je kupnino dobila ameriška investicijska banka JP Morgan, ki je trdila, da ji oligarh dolguje 20,5 milijona evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.