Hrvaška razburjena zaradi namiga, da je bil Madžarski odvzet del Jadrana

Svet 10. Maj 202215:57 1 komentar
Viktor Orban
Bernadett Szabo/BOBO

Hrvaško zunanje ministrstvo je zaradi spornih izjav madžarskega premierja Viktorja Orbana na zagovor vpoklicalo madžarskega veleposlanika na Hrvaškem. Orban je namreč namignil, da je bil Madžarski odvzet del Jadrana.

Hrvaško zunanje ministrstvo je obsodilo izjavo madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je po poročanju hrvaških medijev namignil, da je bil Madžarski odvzet del Jadrana. Njegova izjava prihaja v luči nasprotovanja evropskemu embargu na uvoz ruske nafte, ministrstvo pa je na zagovor že vpoklicalo madžarskega veleposlanika na Hrvaškem.

Madžarski premier je prejšnji teden dejal, da njegova država ne bi imela težav z embargom na uvoz ruske nafte, če ne bi bila prikrajšana za morje, pri čemer je očitno mislil na hrvaško obalo, katere deli so nekoč pripadali Madžarski.

“Hrvaška ostro obsoja izjavo madžarskega premierja in vse ozemeljske težnje do sosednjih suverenih držav,” so sporočili z zunanjega ministrstva in opozorili, da takšne izjave po nepotrebnem rušijo dobrososedske odnose. Prav tako so zaradi te izjave na razgovor povabili madžarskega veleposlanika v Zagrebu, hrvaški veleposlanik pa je za pojasnilo zaprosil tudi v Budimpešti.

Orbanova izjava prihaja v luči nasprotovanja Madžarske evropskemu embargu na uvoz ruske nafte, zaradi česar je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v ponedeljek obiskala Budimpešto. Kot je nedavno pojasnil neimenovani diplomat, bi Madžarska potrebovala nov plinovod za zagotovitev oskrbe z nafto. Nov plinovod bi jo povezoval s Hrvaško, ki ima dostop do morja, zato pa išče jamstva, da se bo Zagreb angažiral pri gradnji te infrastrukture, ter jamstva za evropska sredstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje