Hrvati načrtujejo hitri vlak od središča Zagreba do letališča

Svet 18. Okt 202214:13 1 komentar
letališče, letališče franja tuđmana, zagreb, hrvaška
PROFIMEDIA

Hrvaška vlada in mesto Zagreb razmišljata o uvedbi hitrega vlaka od mednarodnega letališča v Veliki Gorici do prestolnice, sta po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina razkrila minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković in zagrebški župan Tomislav Tomašević. Dokumentacijo bodo pripravili predvidoma v naslednjih dveh letih.

“Postopek bo trajal, ker bomo iskali tudi evropska sredstva, kar vedno zahteva čas, za zdaj pa je težko reči, koliko bo znašala naložba,” je po podpisu pogodbe med podjetjem HŽ Infrastruktura in družbo Swietelsky za obnovo proge med Zapadnim kolodvorom in Glavnim kolodvorom oziroma med zahodno in glavno železniško postajo v prestolnici dejal Oleg Butković.

Poudaril je, da se je sam vedno zavzemal za hitri vlak, čeprav so prej omenjali tudi tramvajsko progo. Tomislav Tomašević pa je menil, da tramvaj ne bi bil primerna rešitev, in dodal, da se z vlakom strinja tudi Velika Gorica, o čemer je govoril z vodstvom tega mesta.

Minister in župan sta poudarila, da imajo hitre vlake od letališča do središča mesta tudi druga velika evropska mesta. Projekt hitrega vlaka bi po Butkovićevih besedah izvedli s pripojitvijo na železniško progo Zagreb-Sisak, pri delih pa bi sodelovala tudi HŽ Infrastruktura.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje