Zastrupitve na Hrvaškem: kaj je ugotovila sanitarna inšpekcija?

Svet 08. Nov 202312:49 > 19:12 6 komentarjev
Mineralna voda v plastenki
Mineralna voda v plastenki. Fotografija je simbolična. (Foto:PROFIMEDIA)

Po domnevnih zastrupitvah s pijačo na Hrvaškem s polic umikajo izdelke, ki jih prodaja Coca-Cola. Tako je po nadzoru odredila sanitarna inšpekcija, saj da v hrvaškem podjetju, kjer polnijo plastenke, obstaja nevarnost za javno zdravje. Pozno popoldne so inšpekcijske službe javnosti posredovale rezultate analize z Reke. Po pisanju hrvaških medijev v odvzetih vzorcih pijač Römerquelle niso zaznali povečane vsebnosti kisline.

Hrvaško pretresajo domnevne zastrupitve z gaziranimi pijačami. Najprej naj bi se z vodo Römerquelle, ki spada pod okrilje znamke Coca-Cola in se za hrvaški trg polni v Avstriji, zastrupil moški na Reki, nato so včeraj tri prijave prejeli še iz Zagreba. O primerih so poročali tudi danes. Osebe v Zagrebu naj bi pile coca-colo, poročajo hrvaški mediji.

Zadevo je v roke prejela sanitarna inšpekcija. “Sanitarna inšpekcija je takoj po prejemu informacije o dogodku na Reki izvedla inšpekcijski nadzor v gostinskih obratih.” Na Reki so takrat odvzeli vzorce iz 16 steklenic s pijačo Römerquelle in jih poslali na nadaljnjo analizo na hrvaški zavod za javno zdravje. Pozno popoldne so inšpekcijske službe javnosti posredovale izsledke analize.

Po pisanju hrvaškega Indexa v odvzetih vzorcih pijač Römerquelle z Reke niso zaznali povečane vsebnosti kisline. “Iz poročila izhaja, da izmerjena vrednost pH ne bi smela povzročati simptomov pekočega in bolečega občutka v ustni votlini, požiralniku in želodcu. Rezultati analiz na aditive in pesticide so v skladu z veljavnimi predpisi. Analizirane kovine in metaloidi ne kažejo odstopanj od najvišjih dovoljenih koncentracij v naravni mineralni vodi,” povzemajo hrvaški mediji poročilo analize z Reke.

V Zagrebu so danes odvzeli še tri vzorce pijače Coca-Cola, nato pa obiskali podjetje, kjer pijačo pakirajo v plastenke. Nadzor je razkril sume, da proizvodi podjetja ogrožajo javno zdravje, zato so podjetju odredili začasno prepoved dela. Naročili so tudi, naj se njihov izdelek umakne s polic. Podjetja niso imenovali, a v hrvaških trgovinah nad napisom coca-cola zevajo velike luknje. Na izsledke iz Zagreba še čakajo.

Umikajo tri serije pijač Coca-Cola

Kmalu po nadzoru so se oglasili v Coca-Coli, kjer so dodatno pojasnili, da skladno z odredbo sanitarne inšpekcije s hrvaškega trga umikajo tri serije pijač Coca-Cola. “Iz prometa začasno umikamo serijo Coca-Cola Original Taste v pollitrski plastični plastenki z datumom proizvodnje 11. 10. 2023 in rokom uporabe 11. 4. 2024.”

Prazne police v hrvaških trgovinah
Prazne police Super Konzuma v Zagrebu, kjer so bili izdelki, ki jih prodaja Coca-Cola Foto: Index.hr

Začasno umikajo tudi dve omejeni seriji Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml v stekleni embalaži, proizvedeni 27. maja 2023 (z rokom uporabe do februarja 2024) in 22. junija 2023 (z rokom uporabe do marca 2024).

Iz Coca-Cole HBC Austria so za portal hrvaškega časnika 24sata medtem pojasnili, da so vzorce pijač poslali na nadaljnje testiranje v neodvisni laboratorij. “Delujemo v skladu z najvišjimi standardi kakovosti in varnosti hrane, ki jih redno nadzorujejo pristojni organi. Hkrati smo opravili tudi temeljito notranjo preiskavo, ki pa ni pokazala težav v naši proizvodnji,” so še sporočili.

Ceh gostincev in turističnih delavcev hrvaške obrtne zbornice gostinske obrate poziva gostince, naj zaščitijo svoje goste in tudi oni iz ponudbe umaknejo sporne artikle.

Člani hrvaške skupine Fortenova, to so Konzum, Velpro, Tisak in Roto Dinamicse, so se odločili, da bodo s polic preventivno umaknili vse proizvode brezalkoholne pijače Coca-Cola. Umik bo veljal do prejema uradnih informacij, da je uživanje izdelkov varno.

Poleg že omenjenega prvega primera zastrupitve, ki se je pred dnevi zgodil na Reki, so v hrvaških bolnišnicah sprejeli še šest pacientov, ki so kazali blažjo obliko zastrupitve. Štiri v Zagrebu, enega v Vinograjskem in dva v Varaždinu. O dogodkih je bila obveščena tudi policija, ki bo z ugotovitvami seznanila državno tožilstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje