Zastrupitve na Hrvaškem: “Niso vsi pili iste pijače, nekateri so jedli palčke”

Svet 08. Nov 202308:05 > 13:53 7 komentarjev
Moški na Hrvaškem naj bi kontaminirano pijačo spil na fakulteti
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem se vrstijo prijave domnevnih zastrupitev. Uradne institucije mirijo, da razlogov za paniko (še) ni, je pa minister za zdravje Vili Beroš javnosti svetoval, da je zdaj najbolje piti vodo iz pipe. Neuradno je analiza vzorcev, ki so jih odvzeli iz 16 stekleničk pijače na Reki, pri vseh pokazala nepravilnosti.

Na Hrvaškem je vse več prijav domnevnih zastrupitev z gazirano pijačo. Po prvem primeru 4. novembra na Reki so včeraj v Zagrebu potrdili še tri. V zagrebški bolnišnici so vse bolnike endoskopsko pregledali, ker nihče ni bil huje poškodovan, so jih že odpustili v domačo oskrbo. Pacient na Reki ostaja na zdravljenju v bolnišnici.

Po besedah zdravstvenega ministra Vilija Beroša so danes prejeli še šest (nepreverjenih) prijav suma na poškodbe, ki so nastale zaradi kemičnih reagentov. Pri treh posameznikih so možnost zastrupitve ovrgli, pri dveh (iz Zagreba in Varaždina) pa potrdili blažje simptome, ki bi lahko kazali na zastrupitev. Nihče ni ostal v bolnišnici. “Najbolje je piti vodo iz pipe,” je ob tem pozval minister in dodal, da ni razloga za paniko. Javnost mirijo tudi pristojne institucije.

Mineralna voda v kozarcu
Mineralna voda v kozarcu (Foto: PROFIMEDIA)

Minister je povedal tudi, da se težave pojavljajo na dveh območjih in da sta vira po zadnjih podatkih dva, saj niso vsi pacienti z znaki zastrupitve uživali iste pijače. Težave naj bi se pojavile po zaužitju izdelkov, ki jih prodaja Coca-Cola. Nekateri pacienti so zaradi simptomov zdravnika obiskali po zaužitju slanih palčk. “V nekaterih primerih je vprašljivo, ali gre res za zastrupitev, psihogeno reakcijo ali kakšno drugo patološko stanje,” na današnji novinarski konferenci tudi Beroš.

Moški na Reki je znake zastrupitve začel kazati po zaužitju pijače Römerquelle, ki je v lasti podjetja Coca-Cola. Iz reške kavarne je sanitarna inšpekcija že odvzela vzorce iz 16 stekleničk in jih poslala v nadaljnjo analizo. Neuradno je ta pri vseh pokazala nepravilnosti, poroča Index.hr. Uradni izsledki naj bi bili na poti na državni inšpektorat, so potrdili na sanitarni inšpekciji.

Zastrupitve s pijačami: kaj vemo do zdaj in kakšno je stanje v Sloveniji?

Prazne police v hrvaških trgovinah
Prazne police Super Konzuma v Zagrebu, kjer so bili izdelki, ki jih prodaja Coca-Cola Foto: Index.hr

V Zagrebu so odvzeli več vzorcev pijače Coca Cola. Enega iz pollitrske plastenke v samopostrežnem avtomatu, druga dva pa iz 250-mililitrske pločevinke Coca-Cole in Coca-Cole Zero, ki sta stali na policah maloprodajne trgovine. Tudi ti vzorci so še v fazi analize. Kljub temu se je inšpekcija po obisku obrata, kjer polnijo plastenke Coca-Cole odločila, da s trga umakne tri serije pijač Coca-Cola.

Stekla je tudi policijska preiskava, policisti so zasegli predmete in zaslišali več prič. Policija bo o vseh dosedanjih ugotovitvah obvestila pristojno državno odvetništvo in pristojni državni inšpektorat.

Beroš je zagotovil, da vse institucije opravljajo svoje delo in sledijo protokolu.

Ker omenjeno znamko potrošniki lahko kupijo tudi na slovenskih trgovskih policah, se marsikdo sprašuje, ali so kontaminirane pijače tudi na domačem trgu. Kaj odgovarjajo na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin?

Na pogrom kritik, ki so se zgrnile nad Coca-Colo, so se v podjetju že odzvali. Dejali so, da delajo po najvišjih standardih, nad dogajanjem pa izrazili zaskrbljenost. Interna preiskava naj ne bi pokazala neskladij v proizvodnji. Vzorce so poslali na nadaljnjo analizo neodvisnemu laboratoriju.

Tudi po umiku izdelkov s polic zatrjujejo, da v proizvodnji niso zaznali nepravilnosti.

Zastrupitev s čistilnim sredstvom?

Zdravniki z oddelka za gastroenterologijo v Zagrebu poudarjajo, da znaki zastrupitve, ožganine v ustni votlini in požiralniku ter posledično težje požiranje kažejo na prisotnost kislin. “Takšne poškodbe kažejo na zaužitje čistil, ki jih ljudje hote ali nehote zaužijemo. Če bi šlo za uživanje alkalnih tekočin, bi bila poškodba sluznice hujša, škoda bi se poznala tudi na želodcu,” je dejala zdravnica iz zagrebške bolnišnice Mirjana Kalauz.

Prodekan zagrebške Fakultete za kemijsko inženirstvo in tehnologijo na Univerzi v Zagrebu Ernest Meštrović je pojasnil, da bo sestava scenarija glede zastrupitev mogoča šele, ko bodo znana vsa dejstva. Poudaril je, da trenutna kažejo na to, da na avstrijskem obratu za polnjenje gazirane vode Römerquelle po čiščenju najverjetneje niso dobro sprali cevi. Ko je po njih pritekla pijača, je s seboj v steklenice odnesla tudi nevarna čistila.

Römerquelle
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ob tem je posebej izpostavil, da bi to pomenilo napako v sistemu kakovosti, ki bi moral biti pri proizvajalcu, kot je Coca-Cola, vrhunski. “Morali bi imeti stroge nadzore kakovosti in ugotoviti obstoj kontaminantov, ki bi lahko ogrozili zdravje /…/ Ko je obrat očiščen, je treba narediti analizo in to ponavljati, dokler izprana voda ni nevtralna.” O domnevno nepravilnem pranju cevi je prvi poročal Večernji list.

Medtem ko se voda Römerquelle za hrvaški trg polni v Avstriji, se plastenke s coca colo polnijo na Hrvaškem. Ali so poškodbe v ustni votlini, žrelu in požiralniku zaznali tudi po zaužitju te, ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje