Identificirali vse storilce, ki so brutalno pretepli nemškega evroposlanca

Svet 06. Maj 202414:33 2 komentarja
Matthias Ecke
Foto: PROFIMEDIA

Policija v nemški zvezni deželi Saška je identificirala vse štiri storilce, ki so napadli nemškega evropskega poslanca iz vrst socialdemokratov Matthiasa Eckeja. Že v nedeljo se je eden od njih predal policiji, kar je pripomoglo k nadaljnji preiskavi. Vsi štirje ostajajo na prostosti.

Potem ko se je v nedeljo 17-letnik predal policiji zaradi napada na evroposlanca, je policija uvedla preiskavo še proti trem drugim storilcem, so danes sporočili iz saškega kriminalističnega urada in tožilstva v Dresdnu.

Med hišno preiskavo v nedeljo jim je uspelo zavarovati dokazno gradivo, ki ga sedaj preučujejo. Četverica je stara 17 oziroma 18 let. Ozadje napada za zdaj ni znano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Četverica je sicer trenutno na prostosti, saj ni bilo razlogov za njihovo aretacijo, poročajo nemški mediji. Dva od štirih sta bila že pred tem poznana policiji.

Napad na evropskega poslanca Matthiasa Eckeja, ki je nosilec liste SPD za evropske volitve v nemški zvezni deželi Saški, se je zgodil v petek zvečer, ko je v Dresdnu lepil plakate za kampanjo pred evropskimi volitvami. Napadli so ga štirje neznanci. Zaradi hudih poškodb so ga nato odpeljali v bolnišnico, v nedeljo pa so ga operirali.

Matthias Ecke
Foto: PROFIMEDIA

Le nekaj minut prej so štirje neznanci napadli in poškodovali tudi člana stranke Zelenih, ki je plakate lepil nedaleč stran od Eckeja.

Napad je sprožil ogorčenje in burno razpravo v Nemčiji. V Dresdnu in Berlinu se je v nedeljo zbralo več tisoč ljudi na shodu za demokracijo in proti nasilju. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier pa je pozval vse, naj mirno in spoštljivo vodijo politično razpravo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje