V Nemčiji neznanci napadli evroposlanca in več drugih politikov

Svet 04. Maj 202416:57 > 17:30 1 komentar
Matthias Ecke (Foto: PROFIMEDIA)

V petek zvečer so neznanci v Dresdnu med lepljenjem plakatov za volilno kampanjo napadli nemškega evroposlanca iz socialdemokratske stranke (SDP) Matthiasa Eckeja. Utrpel je hude poškodbe, zaradi katerih so ga morali odpeljati v bolnišnico, kjer so ga operirali. Le nekaj minut pred tem so domnevno isti štirje neznani moški napadli tudi člana stranke Zeleni. SDP sicer trdi, da so na Saškem v petek napadli več njihovih članov.

Štirje neznani moški so v petek zvečer napadli nemškega evropskega poslanca iz SPD Matthiasa Eckeja, medtem ko je lepil plakate za kampanjo pred evropskimi volitvami.

Po napadu so Eckeja, sicer nosilca liste SPD za evropske volitve v nemški zvezni deželi Saški, zaradi hudih poškodb odpeljali v bolnišnico, kjer so ga operirali. Policija napadalcev še ni izsledila. Le nekaj minut prej so štirje neznanci napadli in poškodovali tudi člana Zelenih, ki je plakate lepil nedaleč stran od Eckeja.

Zaradi podobnih opisov napadalcev in bližine prizorišč ter časovnice obeh napadov preiskovalci sumijo, da gre v obeh primerih za isto četverico. Po navedbah SPD so neznanci v petek na Saškem napadli več njihovih članov, ki so lepili plakate. “Napad na člane demokratičnih strank je napad na temelje naše demokracije. Nasilje in šikaniranje demokratov sta orodji fašistov,” sta v izjavi za javnost zapisala sopredsednika SPD v zvezni deželi Saški Henning Homann in Kathrin Michel.

Za napad sta okrivila skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD) in ostale desne ekstremistične skupine. Ob tem sta opozorila, da desničarskih skrajnežev pri njihovih dejanjih ne ovira nihče, poroča dpa.

Predsednik te skrajno desne stranke Tino Chrupalla je na družbenem omrežju X zapisal, da odločno obsoja fizične napade na politike katere koli stranke. Dodal je, da bi morale volilne kampanje potekati konstruktivno in brez nasilja, evropskemu poslancu Eckeju pa je zaželel hitro okrevanje.

Logotip stranke Alternativa za Nemčijo
Nemška skrajno desna stranka AfD (Foto: PROFIMEDIA)

“Če je bil napad politično motiviran, gre za resno grožnjo nemški demokraciji”

V Nemčiji se vrstijo obsodbe napada, med drugim ga je ostro obsodil socialdemokratski nemški kancler Olaf Scholz, ki je izrazil zaskrbljenost, da takšno nasilje ogroža demokracijo. “Povedati moramo, da se nikoli ne smemo sprijazniti s takšnimi nasilnimi dejanji,” je dejal na kongresu evropskih socialističnih strank v Berlinu. “Tovrstna dejanja ogrožajo demokracijo,” je dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser, ki prav tako prihaja iz SPD, pa je dejala, da, “če je bil napad na Eckeja politično motiviran, po tem je to nasilno dejanje tudi resna grožnja nemški demokraciji”. Napovedala je, da se bo zelo v kratkem sestala z notranjimi ministri zveznih dežel na posvetovanjih o tem, kako ostro ukrepati za zaščito demokratičnih sil v državi.

Zgroženost zaradi napada je na družbenem omrežju X izrazila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Kot je zapisala, je odgovorne treba pripeljati pred sodišče.

Roberta Metsola (Foto: Bertrand Guay/Pool via REUTERS)

Saški premier Michael Kretschmer iz vrst krščanskih demokratov (CDU) je v odzivu na napad na družbenem omrežju X zapisal, da ga pogostost uličnega nasilja v teh dneh spominja na “najbolj temne čase v nemški zgodovini”. Kretschmer je napad obsodil in ga označil za napad na demokratične vrednote.

O napadu na dva politika iz vrst Zelenih poročajo tudi iz Essna. Poslanca v zveznem parlamentu Kaia Gehringa in podžupana mesta Essen Rolfa Flissa so neznanci napadli v četrtek zvečer med sprehodom po mestnem središču. Policija po navedbah dpa napad preiskuje in sumi, da je bil politično motiviran.

Politika sta v odzivu na napad zapisala, da sta “zaskrbljena zaradi sovraštva proti politikom, ki ga je vedno več”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje