Identificiranih 11 plezalcev, ki jih je pod seboj pokopal ledenik v Dolomitih

Svet 09. Jul 202217:02 > 17:50 0 komentarjev
Dolomiti, Italija
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Število mrtvih v snežnem plazu v italijanskih Dolomitih je v soboto naraslo na 11, kar naj bi bilo končno število žrtev, je sporočila policija.

Po tem, ko se je minulo nedeljo v italijanskih Dolomitih odlomil del ledenika in sprožil plaz kamenja in skal, so italijanske oblasti danes sporočile, da so identificirali 11 žrtev, poroča agencija Reuters. Vodja forenzične skupine Giampietro Lago je povedal, da so ugotovili identiteto zadnjega plezalca. “Trenutno nimamo indicev, da bi se število žrtev še povečalo, torej da bi v nesrečo lahko bilo vpletenih še več ljudi,” je dejal.
Zadnja žrtev, ki so jo našli izpod plazu ledu in kamenja, je bila plezalka, katere truplo so našli danes, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med žrtvami nesreče, v kateri se je minulo nedeljo odlomil del ledenika na najvišjem vrhu Dolomitov in sprožil plaz, so s pomočjo vzorcev DNK identificirali šest moških in tri ženske iz Italije in dva Čeha. Še osem ljudi je bilo ranjenih.
Kljub temu iskanje nadaljujejo. “Iskanje z droni se nadaljuje in enako bomo storili tudi jutri,” je dejal predstavnik province Trento Maurizio Fugatti. Pristojno državno tožilstvo je medtem sprožilo preiskavo o vzroku nesreče, nekatere družine umrlih pa oblasti obtožujejo, da so pustile ledenik dostopen za plezanje, kljub nevarnim razmeram.  Plaz se je namreč sprožil dan po tem, ko so na vrhu Marmolade zabeležili temperaturni rekord 10 stopinj Celzija. 
Župan bližnjega kraja Canazei je danes razglasil dan žalovanja, ki ga bodo popoldan obeležili z minuto molka in mašo v lokalni cerkvi.
Italijanski premier Mario Draghi je takoj po nesreči vzrok nesreče deloma pripisal globalnemu segrevanju. Dejal je, da mora vlada razmisliti o tem, kar se je zgodilo, in sprejeti ukrepe, da bi v prihodnje tovrstne nesreče preprečili ali da bi bila njihova verjetnost manjša. Tako visoke temperature ob začetku poletja so bile pred leti na tem območju še nepredstavljive. Znanstveniki pogostejše in vse hujše vročinske valove pripisujejo globalnemu segrevanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!