Upanje, da bi našli pogrešane plezalce v Dolomitih, vse bolj bledi

Črna kronika 05. Jul 202213:33 > 17:34 0 komentarjev
Dolomiti, Italija
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

V Italiji nadaljujejo iskanje plezalcev, ki jih pogrešajo, potem ko se je v nedeljo visoko v Dolomitih odlomil del ledenika. Umrlo je najmanj sedem ljudi, pogrešane pa poskušajo poleg brezpilotnih helikopterjev izslediti tudi s pomočjo signala mobilnih telefonov. A upanje, da bi našli preživele, vse bolj bledi.

Upanje, da bodo našli preživele po več kot 36 urah od nesreče, vse bolj usiha. Po uradnih podatkih je v plazu več ton ledu in kamenja, ki ga je sprožil del ledenika – ta se je odlomil na 3.343 metrov visoki Marmoladi, umrlo sedem ljudi, osem jih je poškodovanih, med njimi več huje.

Število pogrešanih pa se je danes po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa zmanjšalo na pet. Uspelo jim je namreč vzpostaviti stik z nekaj osebami, ki so veljale za pogrešane, med drugim so se javili štirje Čehi ter trije italijanski alpinisti. Iskanje pogrešanih se bo v sredo nadaljevalo, reševalci pa upajo, da bodo lahko na teren poslali tudi manjšo ekipo reševalcev s psi, vendar je vse odvisno od vremenskih razmer.

Bojijo se, da bo lahko trajalo več tednov, preden bodo pod ledom in gruščem našli vse žrtve. Plaz je namreč vmes znova zaledenel. V kraju Canazei so medtem vzpostavili mrtvašnico, kamor vozijo posmrtne ostanke žrtev ter njihovo osebno opremo, kot so čevlji ali nahrbtniki, za identifikacijo. “Kar odkrijemo, najprej fotografiramo, nato poberemo in s helikopterjem prepeljemo v Canazei,” je povedal vodja reševalcev Maurizio Dellantonio. Dejal je, da gre za majhne človeške ostanke, zato je težko ugotoviti, komu pripadajo. “To so res boleče zadeve,” je dodal.

Med poškodovanimi sta 67-letni Nemec in 58-letna Nemka še vedno v kritičnem stanju. Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na italijanske medije, je med potrjenimi smrtnimi žrtvami tudi Davide Miotti, 51-letni lokalni planinski vodnik. Pokojnim v dolini polagajo cvetje.

helikopter, Italija, dolomiti helikopter, Italija, dolomiti
Guglielmo Mangiapane/REUTERS
Dolomiti, Italija Dolomiti, Italija
Guglielmo Mangiapane/REUTERS
dolomiti, italija dolomiti, italija
Guglielmo Mangiapane/REUTERS
Guglielmo Mangiapane/REUTERS
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Možnosti so skoraj nične

Reševalci so v ponedeljek sporočili, da zaradi nevarnosti dodatnega lomljenja ledenika iskalno in reševalno akcijo izvajajo samo s preleti helikopterjev in brezpilotnih letalnikov s termičnimi kamerami nad krajem nesreče in tudi s pomočjo signala mobilnih telefonov pogrešanih. Predstavnik gorskih reševalcev Gajer je ocenil, da so možnosti, da bi našli preživele, skoraj nične, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja italijanske medije. 

Strokovnjaki nesrečo povezujejo s sedanjim vročinskim valom v Italiji, zaradi katerega je ledenik postal nestabilen, saj so temperature na 3000 metrih nadmorske višine dosegle deset stopinj Celzija. Tako visoke temperature ob začetku poletja so bile pred leti še nepredstavljive. Znanstveniki pogostejše in vse hujše vročinske valove pripisujejo globalnemu segrevanju, ki je posledica človeške dejavnosti.

Italija je v ponedeljek razglasila izredne razmere v Emiliji – Romanji, Furlaniji – Julijski krajini, Lombardiji, Piemontu in Benečiji. Pred dnevi se je ekipa N1 odpravila v Padsko nižino, kjer divja najhujša suša v zadnjih 70 letih. Mogočna reka Pad, ki je največja v Italiji, je nerazpoznavna.

Italijanski premier Mario Draghi je dejal, da je nesreča povezana z okoljskimi dejavniki. “Vlada mora razmisliti, kaj se je zgodilo, in sprejeti ukrepe za zagotovitev, da se to, kar se je zgodilo, verjetno ne bo več ponovilo ali da se je temu mogoče celo izogniti,” je dejal med ponedeljkovim obiskom kraja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!