EU je junija prvič uvozila več ameriškega kot ruskega plina

Gospodarstvo 01. Jul 202220:35 > 21:55 4 komentarji
Plinovod
PROFIMEDIA

EU je junija letos prvič v zgodovini uvozila več plina iz ZDA v obliki utekočinjenega zemeljskega plina, kot pa je tega energenta prek plinovodov dobavila iz Rusije, je na Twitterju zapisal prvi mož Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol. EU se mora po njegovi oceni pripraviti na "težko zimo".

Izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol je na Twitterju objavil graf, ki kaže na upad dobave plina v EU prek ruskih plinovodov. Kot je zapisal, gre za “strmo rusko zmanjšanje toka zemeljskega plina v EU”. “Upad ruskih dobav kliče k prizadevanjem za zmanjšanje povpraševanja EU v pripravah na težko zimo,” je še navedel.

Podatki kažejo, da so ZDA junija Evropi zagotovile okoli pet milijard kubičnih metrov utekočinjenega zemeljskega plina, obseg ruskih dobav pa je bil nekoliko pod to številko, pojasnjuje ruska tiskovna agencija Tass.

Ob tem dodaja, da je v nekaj manj kot prvi polovici leta Gazprom znižal izvoz plina v države nečlanice Skupnosti neodvisnih držav, vključno z izvozom na Kitajsko, za 28,9 odstotka na 65,6 milijarde kubičnih metrov.

Tass navaja več razlogov za manjšo dobavo v EU, nekateri naj bi bili tehnične narave. Ker koncern Siemens Energy zaradi kanadskih sankcij proti Rusiji po opravljenih vzdrževalnih delih v Kanadi v Nemčijo ne želi vrniti plinskih turbin, je pretok plina po Severnem toku omejen na 40 odstotkov maksimalne zmogljivosti. Gazprom je tudi prekinil dobave bolgarskemu podjetju Bulgargaz in poljskemu PGNiG, ker navkljub zahtevam Moskve konec aprila nista poravnala svojih računov v rubljih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje