Iranska policija napovedala odločno ukrepanje proti protestnikom

Svet 28. Sep 202212:07 0 komentarjev
Iran
Orhan Qereman/REUTERS

Poveljstvo iranske policije je opozorilo, da se bodo policijske enote z vso močjo zoperstavile protestnikom, ki že 12 dni na ulicah po državi protestirajo zaradi smrti mlade ženske v policijskem pridržanju zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sovražniki Islamske republike Iran in nekateri izgredniki skušajo pod pretvezami motiti red in varnost naroda,” je v izjavi zapisalo policijsko poveljstvo. Napovedali so, da se bodo policisti “z vso močjo zoperstavili zarotam protirevolucionarjev in sovražnih elementov ter bodo odločno ukrepali proti vsem, ki motijo javni red in varnost po vsej državi,” je poročala iranska tiskovna agencija Fars.

Protesti potekajo vsako noč od 16. septembra, ko je 22-letna Mahsa Amini umrla v bolnišnici tri dni po tem, ko so jo aretirali v Teheranu zaradi kršenja strogih pravil oblačenja za ženske v islamski republiki, ki si morajo v javnosti med drugim pokrivati lase.

Moralna policija jo je prijela zaradi domnevno neprimernega nošenja muslimanske naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali.

Agencija Fars je v torek poročala, da je bilo v protestih doslej ubitih približno 60 ljudi, kar je občutno več od 41 mrtvih, kot so uradno poročali v soboto. Policija je poročala o desetih mrtvih policistih, vendar ni bilo jasno, ali so všteti med 60 mrtvimi.

Nevladna organizacija za človekove pravice v Iranu (IHR) s sedežem na Norveškem je sicer že v ponedeljek poročala, da je bilo med protesti ubitih najmanj 76 ljudi.

Oblasti so tudi sporočile, da so doslej aretirali več kot 1200 protestnikov.

V najobsežnejših protestih v Iranu v zadnjih treh letih so varnostne sile po navedbah aktivistov med drugim uporabile tudi prave naboje, protestniki pa so pripadnike varnostnih sil obmetavali s kamenjem, zažigali policijska vozila in zažigali državne zgradbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!