Iranski novinarki, ki sta poročali o smrti Mahse Amini, za več let v zapor

Svet 22. Okt 202313:49 0 komentarjev
Mahsa Amini
Foto: PROFIMEDIA

Iranskima novinarkama Nilufar Hamedi in Elaheh Mohamadi je sodišče v Teheranu dosodilo sedem in šest let zapora zaradi poročanja o smrti mlade Kurdinje Mahse Amini. Obe novinarki sta bili obtoženi sodelovanja z ZDA in obsojeni zaradi kršitev nacionalne varnosti.

Iranski novinarki Nilufar Hamedi in Elaheh Mohamadi, ki so ju iranske oblasti aretirale zaradi poročanja o smrti mlade Kurdinje Mahse Amini, sta bili obsojeni na večletne zaporne kazni. Sodišče v Teheranu jima je dosodilo sedem in šest let zapora, so danes poročali iranski državni mediji.

Novinarki sta med prvimi poročali o smrti 22-letne Mahse Amini, ki je umrla lani po policijskem pridržanju, potem ko jo je moralna policija aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute. To je v Iranu sprožilo množičen val protestov.

Revolucionarno sodišče v Teheranu je 31-letno Nilufar Hamedi, fotografinjo časopisa Šarg, obsodilo na sedem let zapora, 36-letno Elaheh Mohamadi, poročevalko časnika Ham Mihan, pa na šest let zapora, je na spletni strani danes objavil pravosodni portal Misan. Obe novinarki sta bili obtoženi sodelovanja z ZDA in obsojeni zaradi kršitev nacionalne varnosti. Na sodbo se lahko pritožita, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg zaporne kazni je sodišče novinarkama izreklo tudi dveletno prepoved organiziranja v skupine, delovanja na družbenih omrežjih ali opravljanja novinarskega dela.

Obe sta že več kot leto dni zaprti v zloglasnem zaporu Evin v Teheranu, soditi pa so jima začeli maja, dodaja dpa.

Novinarki sta bili med prvimi, ki sta jeseni lani poročali o smrti Amini. Hamedi je kot novinarka časopisa Šarg raziskovala ozadje njene smrti in objavila fotografijo užaloščenih staršev, ki je obkrožila svet.

Tudi Mohamadi je pisala o Amini in med drugim odpotovala na pogreb v njeno kurdsko rojstno mesto Sagez, ki so se ga udeležile množice ljudi, poroča dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!