Irska dobiva najmlajšega premierja doslej

Svet 24. Mar 202419:26 0 komentarjev
Simon Harris
Foto: PROFIMEDIA

Irska stranka Fine Gael je po odstopu dosedanjega vodje in premierja Lea Varadkarja za novega vodjo izbrala ministra za visoko šolstvo Simona Harrisa. Mesto s seboj prinaša tudi premierski položaj, kar pomeni, da bo Harris, če temu po veliki noči pritrdi še irski parlament, s 37 leti postal doslej najmlajši irski premier. Med prednostnimi nalogami je izpostavil zakon in red, trajnostno politiko priseljevanja in boj proti populizmu.

Položaj irskega premierja se po slovesu Lea Varadkarja nasmiha ministru za visoko šolstvo Simonu Harrisu. Stranka Fine Gael ga je danes potrdila za novega vodjo, kar s sabo prinaša tudi premierski položaj, poročajo tuje tiskovna agencije. Harris bo tako s 37 leti postal doslej najmlajši irski premier.

Iskanje novega vodje stranke Fine Gael in s tem novega premierja se je začelo, ko je Leo Varadkar v sredo napovedal odstop tako iz političnih kot osebnih razlogov. Premierski položaj je zasedal od decembra 2022, pred tem pa je bil na njem že med letoma 2017 in 2020.

Po nizu ugibanj glede naslednika je v četrtek zvečer kandidaturo naznanil Harris, ki si je pred tem zagotovil široko podporo znotraj poslanske skupine stranke. Obenem se je več drugih članov, ki so se omenjali kot morebitni nasledniki, odpovedalo kandidaturi in izreklo podporo Harrisu.

Rok za vlaganje kandidatur se je iztekel danes popoldne, Harris pa je bil edini kandidat, zato so ga že razglasili za vodjo stranke. Ob tem je članom desnosredinske stranke sporočil, da bo njihovo zaupanje poplačal s “trdim delom, krvjo, znojem in solzami, z odgovornostjo, ponižnostjo in vljudnostjo iz dneva v dan”.

Med prednostnimi nalogami je izpostavil zakon in red, trajnostno politiko priseljevanja in boj proti populizmu. Pozval je tudi k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in obsodil rusko invazijo v Ukrajini.

Kmalu zatem, ko se bodo poslanci po premoru ob velikonočnih praznikih vrnili v klopi, bo o njem glasoval še parlament.

V njem ima večino vladna koalicija, v kateri sta poleg desnosredinske Fine Gael še stranki Fianna Fail in Zeleni. Če bo Harris izvoljen, bo s 37 leti postal doslej najmlajši irski premier. Varadkar je ob nastopu položaja leta 2017 štel 38 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!