Irski premier Varadkar napovedal odstop: “Nisem več prava oseba za to”

Svet 20. Mar 202414:49 0 komentarjev
Leo Varadkar
Leo Varadkar (Foto: PROFIMEDIA)

Irski premier Leo Varadkar je presenetil številne, ko je danes napovedal odstop. S čela vlade bo odstopil, ko bodo našli naslednika. Njegov odstop s položaja vodje stranke Fine Gael po drugi strani velja takoj.

“Po sedmih letih na položaju menim, da nisem več prava oseba za to,” je povedal irski premier Leo Varadkar, ko je naznanil, da bo odstopil s čela stranke Fine Gael in s položaja predsednika vlade.

Odstop je utemeljil z osebnimi in političnimi razlogi. Predvsem pa je prepričan, da bo novi vodja stranke bolje popeljal Fine Gael na naslednje parlamentarne volitve, ki bodo predvidoma potekale prihodnje leto. Ob tem je dodal, da je ponosen, da je lahko prispeval k razvoju bolj moderne in enakopravne države.

Kot je ocenil, je trenutno najboljši trenutek za odstop, saj so proračun potrdili, odnosi z Združenim kraljestvom pa so se po brexitu izboljšali.

Odstop Varadkarja s čela koalicije treh strank ne pomeni sklica predčasnih parlamentarnih volitev, ampak ga bo na položaju premierja zamenjal novi vodja stranke. Fine Gael bo novega predsednika predvidoma izbrala po velikonočnih praznikih.

V začetku tega meseca so Varadkarju sicer očitali odgovornost za dvojni politični poraz, vključno z največjim porazom vlade na referendumu za posodobitev koncepta družine in mesta žensk v ustavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!