Iz nedeljske nakupovalne mrzlice v lockdown: Avstrija je zaprla javno življenje

Koronavirus 22. Nov 202106:54 > 13:07 0 komentarjev

Opolnoči se je v Avstriji začelo večdnevno zaprtje države. Prebivalci Avstrije, ki bodo začasno od doma smeli le, ko bodo šli v službo, šolo, po nujne dobrine ali, denimo, ko se bodo rekreirali, so konec tedna izkoristili ob preživljanju aktivnosti, ki so z današnjim dnem začasno prepovedane. Mnogi so hiteli po nakupih nenujnih dobrin, gneča je bila v barih in restavracijah.

S polnočjo je dobršen del javnega življenja v Avstriji ugasnil, začelo se je obdobje začasnega zaprtja. Prebivalci države lahko domove zapustijo le izjemoma – za nakup nujnih dobrin, odhod v šolo, na delo in k zdravniku, med izjemami je tudi rekreacija. Zaprti bodo bari, restavracije, gledališča, trgovine z nenujnimi dobrinami in, denimo, frizerski saloni.

V pričakovanju zaprtja države, ki se je začelo opolnoči, so konec tedna mnogi želeli izkoristiti za druženje in aktivnosti, ki so z današnjim dnem začasno prepovedane. Gneča je bila velika v nakupovalnih središčih oziroma trgovinah z nenujnimi dobrinami, prav tako so številni vikend izkoristili za obisk barov in restavracij, kjer se je ponekod trlo obiskovalcev. Gneča je bila tudi na božičnem sejmu.

Avstrija Avstrija
Lukas Barth/REUTERS
Avstrija Avstrija
Lisi Niesner/REUTERS
Avstrija Avstrija
Lukas Barth/REUTERS
Avstrija Avstrija
Lukas Barth/REUTERS
Avstrija Avstrija
Lukas Barth/REUTERS

Prizor iz Gradca, od koder se javlja novinar N1 Hrvaška Zoran Pehar: 

V vseh javnih zaprtih prostorih, tudi na delovnem mestu, bodo Avstrijci, kjer bo še naprej v veljavi pogoj PCT, od danes morali nositi maske FFP2. Obiski v bolnišnicah ali domovih za starejše bodo po novem mogoči samo za tiste, ki bodo izpolnjevali pogoj PC. Poleg tega bodo morali predložiti negativen izvid testa PCR.

Šole in vrtci ostajajo odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna. Žičniške naprave na smučiščih bodo obratovale, a se bodo z njimi lahko vozili le smučarji, ki izpolnjujejo pogoj PC.

Medtem ko bo lockdown za cepljene prebivalce Avstrije in tiste, ki so covid-19 preboleli, le začasen – predvidoma naj bi se zaključil 13. decembra – bodo necepljeni tudi po tem datumu domove lahko zapuščali zgolj z razlogom. Bo pa avstrijska vlada o morebitnem podaljšanju ukrepov odločala čez deset dni, torej prihodnji teden.

Za dnevne migrante bo dovolj pogoj PCT

Avstrija od danes zaostruje pogoje za vstop v državo. Za prehod meje je obvezno ali potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR. Za dnevne migrante, med katere spadajo denimo tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov, bo veljalo pravilo PCT, ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih.

V Avstriji bodo februarja uvedli tudi obvezno cepljenje, kazni za tiste, ki bi se mu želeli izogniti, pa naj bi bile visoke – neuradni osnutek zakonodajnega predloga določa 3.600 evrov kazni za tiste, ki zavrnejo prvi odmerek, in 1.450 evrov kazni za tiste, ki zavrnejo poživitveni odmerek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!