Iz Rusije in Ukrajine poročila o novih zračnih napadih

Svet 27. Avg 202314:48 > 19:19 8 komentarjev
V zračnem napadu poškoodvana hiša na obrobju Kijeva
REUTERS/Yan Dobronosov

Ukrajina in Rusija poročata o novih zračnih napadih. V okolici Kijeva je zračna obramba sestrelila štiri od skupno osmih ruskih manevrirnih raket, njihovi ostanki pa so poškodovali dve osebi in deset hiš. Iz Rusije medtem poročajo o prestreženih napadih z droni v regijah Brjansk in Kursk.

Ukrajina je bila zjutraj ponovno tarča ruskih zračnih napadov. Zračna obramba naj bi sestrelila štiri od skupno osmih ruskih manevrirnih raket, pri čemer za preostale štiri domnevajo, da so bile lažne. Rusija naj bi rakete izstrelila v bližini mesta Engels.

Na obrobju Kijeva naj bi ostanki sestreljenih raket poškodovali dve osebi in deset hiš. Zračno obrambo pa so aktivirali tudi v regiji Čerkasi, kjer o žrtvah ali škodi na infrastrukturi za zdaj ne poročajo.

So bili pa v ruskih napadih s topništvom ubiti najmanj trije ljudje, dva na območju Hersona in eden v bližini Harkova, so sporočile regionalne oblasti. Navedb zaenkrat ni bilo možno neodvisno preveriti. Naj bi pa ukrajinski vojski danes uspel preboj na območju Robotine v regiji Zaporožje. Kot so sporočili iz vojske, nameravajo sedaj osvoboditi vas Novoprokopivka.

Ruska zračna obramba je medtem nad regijama Brjansk in Kursk odbila nove domnevne ukrajinske napade z brezpilotnimi letalniki, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so uničili dva drona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner regije Kursk Roman Starovojt pa je sporočil, da je brezpilotno letalo ponoči strmoglavilo v stanovanjsko hišo v mestu Kursk in razbilo okna v več nadstropjih. “Ni bilo požarov, nihče od prebivalcev ni bil poškodovan,” je še dodal.

Do napada prihaja le dan potem, ko je guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov poročal, da je bila v vasi Ščetinovka, približno dva kilometra od meje z Ukrajino, v napadu z dronom ubita ena oseba. “Ukrajinske oborožene sile so z dronom odvrgle eksplozivno napravo, ko je moški kosil travo,” je dejal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto ob ukrajinskem dnevu letalstva izrekel sožalje sorodnikom in bližnjim treh vojaških pilotov, ki so umrli v nedavnem trčenju dveh letal na severu Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Spomnil je, da je bil med žrtvami tudi znani pilot Andrij Pilščikov, ki je “ogromno prispeval k ukrajinski zračni obrambi v boju proti ruski agresiji”.

Danes pa je Zelenski napovedal, da pričakuje dodatno vojaško podporo iz tujine, med drugim naj bi zavezniki poslali oklepna vozila, rakete in opremo za čiščenja minskih polj.

Sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov pa je v soboto naznanil, da se v Ukrajini pripravljajo na novo mobilizacijo. “Vojska se je obrnila na nas in verjetno bo prišlo do novih vpoklicev,” je dejal. Pri tem je poudaril, da to ni nenačrtovan ukrep ter da vse poteka po načrtu. Prav tako je pojasnil, da mobilizacija ne bo presegla parametrov, ki so bili določeni že ob začetku vojne 24. februarja 2022.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje