Zahodno od Kijeva trčili dve ukrajinski letali, umrli trije piloti

Svet 26. Avg 202319:03 8 komentarjev
Letalo L-39
Fotografija je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Zahodno od Kijeva sta v petek trčili dve ukrajinski letali L-39, ki sta namenjeni urjenju za boj. V nesreči so življenje izgubili trije piloti.

V trčenju dveh letal na severu Ukrajine so umrli trije vojaški piloti, je danes sporočila ukrajinska vojska, ki je nesrečo označila za grozljivo.

Trčenje se je zgodilo v severni regiji Žitomir, v njem pa sta bila udeleženi dve letali L-39, namenjeni urjenju za boj, so sporočili in dodali, da preiskava še poteka.

“Izrekamo sožalje družinam žrtev. To je vse nas boleča in nepopravljiva izguba,” so zapisale ukrajinske zračne sile.

Enega od pilotov, ki so umrli, je tiskovni predstavnik sil Jurij Ignat označil za mladega vojaka z “mega znanjem in mega talentom”. “Major Andrij Pilščikov je posvetil svoje kratko, a svetlo življenje bojnemu letalstvu,” je dejal in dodal, da je sanjal o letalih F-16 na ukrajinskem nebu.

Ukrajina že dlje časa zahodne države poziva k dobavi bojnih letal F-16. Prejšnji teden so Združene države Amerike odobrile prenos nizozemskih in danskih letal F-16 v Ukrajino. Nizozemska jih bo Ukrajini po besedah Zelenskega dobavila 42, Danska pa 19. V četrtek je dobavo F-16 Ukrajini naznanila tudi Norveška.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje