Izpoved ruskega vojaka, ki je pobegnil iz države: Samo uničujemo mirna življenja

Svet 23. Avg 202209:13 2 komentarja
Pavel Filatjev
Pavel Filatjev/CNN

Ruski vojak Pavel Filatjev je eden prvih pripadnikov ruske vojske, ki je javno kritiziral rusko invazijo na Ukrajino. Pred dvema tednoma je pobegnil iz Rusije, v pogovoru za CNN pa je opisal stanje med ruskimi vojaki in utemeljitev Kremlja za vojno v Ukrajini označil za laž.

Pavel Filatjev je bil v ruski vojski del padalske enote, pred dvema tednoma pa je na ruskem družbenem omrežju VKontakte objavil 141 strani dolgo izpoved, v kateri je opisal stanje v ruski vojski in javno kritiziral rusko invazijo na Ukrajino, nato pa pobegnil iz države. Zdaj je spregovoril za CNN. Povedal je, da so ruski vojaki utrujeni, lačni in razočarani in da prizadevanja Kremlja uničujejo mirna življenja.

“Razumemo, da so nas vpletli v resen konflikt, v katerem enostavno napadamo mesta in ne osvobajamo nikogar,” je v pogovoru dejal Filatjev.

“Samo uničujemo mirna življenja. To je izjemno vplivalo na našo moralo. Občutek, da ne delamo ničesar dobrega,” je v pogovoru na skrivni lokaciji povedal 33-letni nekdanji pripadnik ruske vojske.

Pavel Filatjev
Pavel Filatjev/CNN

Brez hrane in vode

Filatjev je izpostavil korupcijo, ki je močno razpredena v Rusiji, in opisal stanje v svoji vojaški enoti. Ta je imela sedež na Krimu, v Ukrajino pa so ga napotili ob začetku spopadov v Hersonu. Dejal je, da so bili slabo opremljeni, ob tem pa skoraj niso dobili informacij o podrobnosti napada na Ukrajino, prav tako jim je primanjkovalo hrane.

Po njegovih besedah so bili vojaki in njihovi poveljniki razočarani nad razlago ruske vlade za invazijo, sploh po tem, ko so v Hersonu naleteli na odpor domačinov. Filatjev je sodeloval tudi v napadu na Mikolajev, v katerem je bil ranjen.

“Naše vojašnice so stare 100 let. Nekaj dni po tem, ko smo obkolili Herson, mnogi od nas pri sebi nismo imeli več hrane, vode ali spalnih vreč. Ponoči je bilo zelo mrzlo, zato nismo mogli spati. Med smetmi smo iskali karkoli, da smo se lahko zavili in ogreli,” je opisal razmere v ruski vojski.

Filatjev težko razume vizijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je pred skoraj pol leta sprožil invazijo na Ukrajino. “Zdaj ko sem brez pištole in sem zapustil vojsko, se mi zdi invazija najslabša in najbolj neumna stvar, ki jo je lahko naredila naša vlada. Ne vem, kam nas to vodi in kakšen bo naslednji korak. Jedrska vojna?” se sprašuje Filatjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje