Izrael končal z operacijo v Džabaliji, obstreljevanje Rafe se nadaljuje

Svet 31. Maj 202414:39 > 19:19 0 komentarjev
Palestina
Foto: Mahmoud Issa TPX/REUTERS

Izraelska vojska je sporočila, da je zaključila več tednov trajajočo operacijo v begunskem taborišču Džabalija na severu Gaze, med katero je po lastnih navedbah ubila več sto borcev Hamasa. Izrael nadaljuje z napadi na Rafo in na druge dele enklave.

Številni Palestinci so se že začeli vračati v taborišče. Izrael je medtem ponoči nadaljeval z napadi drugod po enklavi, ki so terjali več smrtnih žrtev.

Med operacijo v Džabaliji je izraelska vojska po lastnih navedbah ubila več sto borcev palestinskega gibanja Hamas, našla trupla sedmih zajetih talcev, uničila okoli deset kilometrov predorov in našla več kosov orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Civilna zaščita v palestinski enklavi je opozorila, da je Izrael večji del taborišča spremenil v ruševine in ocenila, da je bilo med operacijo uničenih več kot tisoč domov. Kasneje je sporočila, da so po umiku izraelskih sil v taborišču našli najmanj 70 trupel.

Civilna zaščita v palestinski enklavi je opozorila, da je Izrael večji del taborišča spremenil v ruševine in ocenila, da je bilo med operacijo uničenih več kot tisoč domov. Nekateri Palestinci so se medtem že začeli vračati v Džabalijo, reševalci pa v kraju iščejo trupla in jih prenašajo v bližnjo bolnišnico Kamal Advan, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izrael je sicer že januarja končal operacije za uničenje Hamasa na severu Gaze in obljubil, da se bo sedaj osredotočil na osrednja in južna območja enklave. Toda v začetku meseca so se v Džabaliji, drugem najbolj naseljenem kraju na severu Gaze, ponovno začeli intenzivni spopadi, ki jih je izraelska vojska označila za najhujše na tem območju od začetka vojne.

Izraelska vojska je sicer ponoči nadaljevala z napadi na jugu in osrednjem delu Gaze. Po navedbah prič sta bila ponoči tarča napadov mesto Rafa in taborišče Nuseirat. Zdravstveni delavci iz kraja Deir al Balah in Nuseirata pa so poročali, da je bilo ponoči v izraelskih napadih ubitih skupno enajst ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Rafi medtem izraelska vojska po lastnih navedbah izvaja operacije v središču mesta, pri tem naj bi odkrila orožje in predore gibanja Hamas.

Bruselj izplačal 40 milijonov evrov za podporo Palestincem

Evropska komisija je izplačala 25 milijonov evrov finančne pomoči Palestinski upravi za izplačilo plač in pokojnin palestinskim javnim uslužbencem. Obenem je nadaljnjih 16 milijonov evrov namenila agenciji Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA), so navedli v Bruslju.

Gre za drugo izplačilo agenciji, potem ko ji je komisija v začetku marca izplačala 50 milijonov evrov. UNRWA je namreč izpolnila dodatne pogoje in ukrepe, ki jih je Bruslju zagotovila glede izraelskih obtožb, povezanih z vpletenostjo uslužbencev agencije v napade palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!