Izrael konzulatu Španije v Jeruzalemu prepovedal storitve za Palestince

Svet 24. Maj 202410:44 > 16:50 4 komentarji
Izraelska in španska zastava
Foto: PROFIMEDIA

Izrael je po napovedi Španije o priznanju Palestine španskemu konzulatu v Jeruzalemu prepovedal opravljanje storitev za Palestince z Zahodnega brega. "Če želi ta nevedna, sovraštva polna posameznica razumeti, za kaj si radikalni islam resnično prizadeva, naj preuči 700 let islamske vladavine v Al-Andalusu – današnji Španiji," je bil zunanji minister Izrael Kac kritičen do izjav podpredsednice španske vlade o osvoboditvi Palestine.

Izrael je po napovedi Španije, da bo prihodnji teden priznala Palestino, in izjavah podpredsednice španske vlade o osvoboditvi Palestine španskemu konzulatu v Jeruzalemu danes prepovedal opravljanje storitev za Palestince z Zahodnega brega, je danes sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac.

Kot je pojasnil na družbenem omrežju X, se je odločil prekiniti povezavo med španskim predstavništvom v Izraelu in Palestinci. Dodal je, da je to odziv na špansko napoved priznanja palestinske države in antisemitski poziv podpredsednice španske vlade Marie Jesus Montero, naj ne le prizna palestinsko državo, ampak naj “osvobodi Palestino od reke do morja”.

“Če želi ta nevedna, sovraštva polna posameznica razumeti, za kaj si radikalni islam resnično prizadeva, naj preuči 700 let islamske vladavine v Al-Andalusu – današnji Španiji,” je bil Kac še kritičen do podpredsednice španske vlade.

Voditelji Irske, Španije in Norveške so v sredo naznanili, da bodo 28. maja priznali Palestino, kar je nemudoma sprožilo pričakovan odziv izraelske vlade, ki zavrača rešitev dveh držav. Izraelski zunanji minister je že takoj napovedal, da “Izrael ne bo ostal tiho” in da bodo sledile hude posledice.

Že na dan, ko je trojica napovedala priznanje Palestine, je Izrael svoje veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji poklical v domovino na pogovore. Ob tem je na pogovore povabil tudi veleposlanike omenjenih držav v Izraelu.

Španski premier Pedro Sanchez je ob napovedi priznanja v parlamentu izpostavil, da bo Španija Palestino priznala iz številnih razlogov, ki jih lahko strnemo v tri besede: mir, pravičnost in doslednost. Ob tem je ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. “Moramo zagotoviti spoštovanje rešitve dveh držav in vzajemno jamstvo za varnost,” je dejal. Zagotovil je tudi, da priznanje Palestine ni uperjeno proti Izraelu niti proti Judom, prav tako to ni usluga palestinskemu gibanju Hamas.

Nemčija in Portugalska zavračata priznanje Palestine

Priznanje Palestine pa zavračata Nemčija in Portugalska. Nemški kancler Olaf Scholz je danes povedal, da njegova vlada ne načrtuje uradnega priznanja Palestine. Tudi portugalski premier Luis Montenegro je po pogovorih z njim v Berlinu povedal, da tega ne namerava storiti niti Portugalska, saj da razmere še niso zrele.

Scholz je na novinarski konferenci po pogovorih s portugalskim kolegom dejal, da za priznanje palestinskih oblasti kot države ni razloga, saj da ni jasnosti glede njenega ozemlja in s tem povezanih drugih vprašanj. Namesto tega morajo Izrael in Palestinci na pogajanjih doseči dogovor o rešitvi dveh držav, po katerem bodo palestinske oblasti odgovorne za Zahodni breg in območje Gaze, je dejal. Pristavil pa, da je do tega še dolga pot, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Simbolično priznanje države nas ne bo približalo temu cilju,” je še dodal. Meni, da je sedaj pomembno doseči dolgoročno prekinitev ognja in da se vse strani zavežejo rešitvi dveh držav.

Tudi Montenegro je dejal, da Portugalska za zdaj ne bo priznala Palestine, čeprav je v Generalni skupščini Združenih narodov podprla njeno polnopravno članstvo v ZN. Povedal je, da čakajo na nadaljnjo razpravo o tem vprašanju v okviru Evropske unije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premierja Portugalske in Nemčije
Premierja Portugalske in Nemčije (Foto: Lisi Niesner/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje