Izrael napadel konvoj, ker naj bi humanitarca zamenjali za borca Hamasa

Svet 05. Apr 202417:04 3 komentarji
Zračni napad
Zračni napad na humanitarno organizacijo. (Ahmed Zakot/REUTERS)

Izraelska vojska je napadla humanitarne delavce ameriške nevladne organizacije World Central Kitchen (WCK) v Gazi, ker je enega od njih zamešala za borca palestinskega islamističnega gibanja Hamas, je danes po preiskavi incidenta sporočila izraelska vojska. Dodala je, da so odpustili dva častnika enote, vpletene v napad. Izrael je medtem napovedal odprtje novih poti za dostavo pomoči v Gazo.

Humanitarni konvoj organizacije WCK je v ponedeljek ob usklajevanju z izraelsko vojsko prispel skladišče v kraju Deir al Balah, kjer je ekipa raztovorila več kot sto ton humanitarne pomoči pripeljane v Gazo po morju. Skladišče so nato zapustila štiri vozila. Eno od njih se je usmerilo proti severu, v njem pa je bilo videti orožje, je sporočila izraelska vojska. Omenjeno vozilo naj bi se pripeljalo do drugega skladišča za humanitarno pomoč in ni bilo tarča napada, saj je bilo po navedbah vojske preblizu skladišču, poroča britanski BBC.

Preostala tri vozila, v katerih so bili humanitarni delavci, so se medtem pomikala proti jugu. Izraelski vojaki, ki so vozila spremljali z brezpilotnimi letalniki, so enega od humanitarcev zamenjali za oboroženega borca Hamasa. Vojska je namreč po lastnih navedbah torbo, ki jo je imel humanitarni delavec, zamešala za puško.

Izraelski vojaki so nato napadli eno od vozil in opazili ljudi, ki so zbežali v drugo vozilo. Zatem so izvedli še napada na drugo in tretje vozilo. Vojska je tri napade izvedla v roku štirih minut in pri tem ubila vseh sedem humanitarcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil Joav Har Even, upokojeni izraelski general, ki vodi preiskavo incidenta, so bili trije zračni napadi v nasprotju s standardnimi operativnimi postopki vojske. Poudaril je, da je napadu botrovala slaba komunikacija med vojaki, saj je WCK pred tem posredovala vse potrebne informacije glede konvoja. Dodal je, da so bila napadena vozila označena z velikimi logotipi WCK, ki pa jih kamere dronov v temi niso opazile.

Izraelska vojska je zaradi napada na humanitarce odpustila dva višja častnika iz enote, ki je bila vpletena v napad. WCK je medtem v odzivu na ugotovitve preiskave sporočila, da izraelska vojska ne more verodostojno raziskovati lastnih napak. Ponovno je tudi pozvala k neodvisni preiskavi. Namestnik poljskega zunanjega ministra Andrzej Szejna pa je danes od Izraela zahteval kazensko preiskavo napadov.

Izrael napovedal odprtje novih poti za dostavo pomoči v Gazo

Dodatno pomoč za Palestince bo Izrael sprostil še prek pristanišča Ašdod severno od Gaze, iz Jordanije pa bodo lahko pred prehoda Kerem Šalom dostavili večje količine pomoči kot doslej.

“Ta okrepljena pomoč bo preprečila humanitarno krizo in je potrebna za nadaljevanje bojev ter dosego vojnih ciljev,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij ponoči sporočil izraelski vojni kabinet.

Ukrep so naznanili le nekaj ur po pogovoru predsednika ZDA Joeja Bidna in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, prvem po smrti sedmih humanitarnih delavcev organizacije World Food Kitchen, ki so bili ubiti v izraelskem napadu.

V pogovoru je ameriški predsednik prvič od začetka vojne med Izraelom in Hamasom namignil, da se lahko ameriška politika do Izraela – ta med drugim zajema dostavo orožja in streliva ter zaščito v Varnostnem svetu ZN – spremeni, če ne bo povečanja humanitarne pomoči in zaščite civilistov ter humanitarnih delavcev. ZDA so napoved novih ukrepov že pozdravile in pozvale k hitri uresničitvi.

Lačen otrok v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Palestinci na severu Gaze so letos v povprečju zaužili le 245 kalorij na dan

“Ti ukrepi, vključno z zavezo za odprtje pristanišča Ašdod za neposredno dostavo pomoči v Gazo, napovedjo odprtja mejnega prehoda Erez za dostavo pomoči na sever Gaze in bistveno povečanje pomoči iz Jordanije v Gazo, se morajo sedaj hitro v polnosti uresničiti,” je sporočila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Ponovila je Bidnove besede iz pogovora z Netanjahujem, da bo ameriško politiko do Gaze narekovala njihova ocena izraelskih ukrepov, vključno s tistimi za zaščito nedolžnih civilistov in varnost humanitarnih delavcev.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem potrdil, da je Izrael po napadu na konvoj, v katerem je bilo ubitih sedem humanitarnih delavcev organizacije World Central Kitchen, ZN obvestil, da namerava dovoliti znatno povečanje dobave humanitarne pomoči v Gazo. V luči tega je Guterres opozoril, da tovrstni “razpršeni ukrepi” za dobavo pomoči v Gazo ne zadostujejo.

Humanitarne organizacije že dlje časa Izrael obtožujejo, da ovira dobavo pomoči v Gazo. Po podatkih organizacije Oxfam so Palestinci na severu Gaze od januarja v povprečju zaužili le 245 kalorij na dan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje