Netanjahu prestal nujno operacijo. Na ulicah Jeruzalema množice protestnikov

Svet 01. Apr 202409:14 > 09:38 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: REUTERS)

Iz urada izraelskega premierja so sporočili, da Benjamin Netanjahu okreva po nujni operaciji. Vlado bo začasno vodil pravosodni minister. Medtem so v Jeruzalemu izbruhnili protesti. Policija je proti protestnikom, ki trdijo, da je bil protest najbolj množičen od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze, uporabila vodni top.

Premier Benjamin Netanjahu je včeraj prestal nujno operacijo. Iz njegovega urada so sporočili, da je “v dobri formi in na dobri poti k okrevanju”.

Operacija je sledila rutinskemu pregledu, na katerem so premierju odkrili kilo, sporočilo za javnost povzema N1 Beograd.

Med bolniško odsotnostjo premierja bo vlado vodil njegov namestnik in minister za pravosodje Yariv Levin.

Nazadnje je bil izraelski premier hospitaliziran julija lani, ko so mu vsadili srčni spodbujevalnik.

Netanjahu velja za izraelskega premierja z najdaljšim stažem. Od oktobra se 74-letni premier sooča z eno največjih kriz v zgodovini države, saj je napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra začel vojno med enklavo in Izraelom.

Najbolj množični protesti od začetka vojne v Gazi

Protivladni protest v Tel Avivu
Protet v Tel Avivu. (foto: Matan Golan / SOPA Images/Profimedia)

Medtem so v Izraelu izbruhnili protesti, ki naj bi bili najbolj množični po začetku vojne v Gazi. Protivladni protestniki v Jeruzalemu in Tel Avivu so v nedeljo zvečer na drugi zaporedni protestni večer, na katerem so se vrstili pozivi k izpustitvi talcev iz Gaze, blokirali glavni vpadnici v mesto.

V Jeruzalemu so se protestniki z baklami sprehodili mimo izraelskega parlamenta, nato pa so se odpravili proti osrednji avtocesti, ki vodi v mesto in za dve uri ohromili promet. Policija pa je proti protestnikom uporabila vodni top, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot sto protestnikov se je medtem utaborilo pred parlamentom v Jeruzalemu, kjer so tudi postavili šotore. Gre za štiridnevno protestno akcijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protest v Jeruzalemu
foto: UPI/Profimedia

Protestniki nasprotujejo vladi Benjamina Netanjahuja, ki je po njihovem mnenju kriva za to, da palestinsko islamistično gibanje Hamas v Gazi še vedno zadržuje nekaj več kot sto talcev. Družine talcev v izraelskih mestih so pod sloganom “Pripeljite jih nazaj” sicer protestirale vsak dan v preteklem tednu.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo od začetka vojne oktobra lani ubitih skoraj 33.000 Palestincev, ranjenih pa več kot 75.000. Medtem ostaja v rokah Hamasa več deset talcev, ki so jih 7. oktobra lani ugrabili v napadu na Izrael.

Protestniki zahtevajo, da vlada s Hamasom doseže nov dogovor o izpustitvi talcev, Netanjahu medtem vztraja pri vojaških rešitvah konflikta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje