Joe Biden: Ne želim si širše vojne na Bližnjem vzhodu

Svet 30. Jan 202418:44 0 komentarjev
ameriški predsednik Joe Biden
Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS

V nedeljo so v napadu na ameriško oporišče na Bližnjem vzhodu umrli trije ameriški vojaki, več deset jih je bilo ranjenih. Številni člani ameriškega kongresa so nato predsednika Joeja Bidna pozvali h krepitvi napadov na oborožene skupine. Biden je danes dejal, da si ne želi širše vojne na Bližnjem vzhodu.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes pred odhodom na Florido dopisnikom Bele hiše v Washingtonu zagotovil, da si ne želi širše vojne na Bližnjem vzhodu, potem ko so ga vprašali, ali se je že odločil glede odgovora na napad, ki je v nedeljo v Jordaniji zahteval življenja treh ameriških vojakov.

“Mislim, da na Bližnjem vzhodu ne potrebujemo širše vojne. Tega si ne želim,” je dejal. Je pa dodal, da se je že odločil glede odgovora, pri čemer ni šel v podrobnosti.

Američani trdijo, da je bil napad z brezpilotnim letalom sprožen s strani proiranske skupine v Iraku, uspešen pa je bil zaradi nesrečnega spleta okoliščin.

V času, ko se je sovražnikovo brezpilotno letalo bližalo ameriškemu oporišču na severovzhodu Jordanije, so Američani pričakovali vrnitev svojega brezpilotnika in napadalec se je izmuznil skozi obrambo.

ZDA Irana doslej še niso neposredno obtožile za napad in tudi Biden je na vprašanje, ali so vzpostavili neposredno povezavo med napadom in Iranom odgovoril, da se bodo o tem še pogovarjali. Zatrdil pa je, da je Iran odgovoren v smislu, da zagotavlja orožje tistim, ki so napad izvedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!