Po napadu na oporišče pozivi Bidnu: “Treba je povzročiti resno škodo”

Svet 29. Jan 202407:19 > 21:09 7 komentarjev
Ameriško oporišče v Jordaniji. Posnetek iz zraka. (Foto: REUTERS/Zajem zaslona)

V nedeljo so v napadu na ameriško oporišče na Bližnjem vzhodu umrli trije ameriški vojaki, najmanj 34 jih je ranjenih. Številni člani ameriškega kongresa so predsednika Joeja Bidna pozvali h krepitvi napadov na oborožene skupine na Bližnjem vzhodu, ki so povezane z Iranom, in tudi na sam Iran. Medtem so v Iraku obsodili napad in pozvali h koncu nasilja na Bližnjem vzhodu.

Potem ko so bili v napadu z brezpilotnim letalnikom v Jordaniji v nedeljo ubiti trije ameriški vojaki, so številni člani ameriškega kongresa predsednika Joeja Bidna javno pozvali h krepitvi napadov.

Biden je v sporočilu za javnost po napadu sporočil, da so na severovzhodu Jordanije blizu meje s Sirijo umrli trije vojaki, več pa jih je bilo ranjenih. Dodal je, da še vedno zbirajo informacije o napadu, vendar pa vedo, da so ga izvedle radikalne militantne skupine, povezane z Iranom, ki delujejo v Siriji in Iraku.

Centralno poveljstvo ameriške vojske je potrdilo, da je bilo v napadu ranjenih najmanj 34 vojakov, vendar je mogoče pričakovati, da bo njihovo število še naraslo. “Naj nihče ne dvomi, da bomo odgovorne kaznovali – ob času in na način, ki ga bomo sami določili,” je sporočil Biden.

Republikanci Bidna pozvali k odgovoru

Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell je Bidna pozval, naj “povzroči resno in uničujočo škodo teroristom in njihovim iranskim sponzorjem, ki se ponašajo z ameriško krvjo kot znamenjem časti,” poroča ameriški medij Axios.

Republikanski senator Lindsey Graham je pozval k napadom na tarče znotraj Irana, njegov strankarski kolega Tom Cotton pa je dejal, da je edini možen odgovor na te napade “uničujoče vojaško maščevanje proti terorističnim silam v Iranu in drugod po Bližnjem vzhodu”.

Uradno sicer ni jasno, kdo stoji za napadom, poroča britanski BBC. Jordanija je v odzivu zatrdila, da se ni zgodil na njenem ozemlju, temveč na ozemlju Sirije. Iran pa je zanikal kakršno koli vpletenost ter obtožbe ZDA in Velike Britanije, da podpira militantne skupine, ki so izvedle napad.

“Te trditve so izrečene z določenimi političnimi cilji, da bi obrnili realno situacijo v regiji,” je po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanaani.

ZDA bodo odgovorile “ob svojem času”

ZDA bodo odgovorile na napad z brezpilotnim letalom, vendar pa si ne želijo vojne z Iranom, je danes na novinarski konferenci v Beli hiši dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Kirby je dejal, da so napad izvedle sile, ki imajo podporo Irana, pri čemer Teherana ni neposredno obtožil, da je odgovoren za napad. “Ne vemo, ali je Iran neposredno ukazal napad, vemo pa, da Iran podpira te skupine in da teh operacij ne odvrača,” je dejal.

Kirby je dejal, da bodo ZDA odgovorile, vendar ob času in kraju po lastni izbiri. “Predsednik Biden razmišlja o več možnostih za odgovor na napad. Odzvali se bomo ob svojem času in na način, ki ga bo izbral predsednik,” je dejal Kirby in dodal, da je imel Biden doslej na to temo že dva sestanka s Svetom za nacionalno varnost.

“Ta napad je drugačen od preteklih, saj tri družine žalujejo za mrtvimi, več kot 30 vojakov pa je bilo ranjenih,” je še dejal Kirby in dodal, da se lahko število ranjenih še poveča.

Ameriška vojska medtem trdi, da je njen cilj preprečevanje širjenja konflikta na Bližnjem vzhodu. “Ne želimo iti po poti večjega zaostrovanja, ki bi pripeljalo do širšega konflikta v regiji,” je v nedeljo dejal načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Charles Brown.

Odkar je 7. oktobra izbruhnila vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, so ZDA izvedle več napadov na različne oborožene skupine, povezane z Iranom, ki napadajo njihove sile, prisotne na Bližnjem vzhodu. Znotraj Irana sicer doslej napadov še ni bilo.

Irak obsodil napad na ameriško oporišče

Iraške oblasti so medtem obsodile napad na ameriško oporišče. V Bagdadu so pozvali h koncu nasilja na Bližnjem vzhodu in zatrdili, da je iraška vlada pripravljena sodelovati pri prizadevanjih za preprečitev nadaljnjega stopnjevanja razmer v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Iraška vlada obsoja sedanje stopnjevanje,” je v izjavi dejal tiskovni predstavnik vlade Basem al Avadi. Po njegovih besedah je Bagdad pripravljen sodelovati pri oblikovanju temeljnih pravil za preprečitev nadaljnjega stopnjevanja konflikta v regiji, nad katerim je zelo zaskrbljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje