Johnson v težavah zaradi novih fotografij v aferi Partygate

Svet 24. Maj 202215:47 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Britanski premier Boris Johnson se danes ponovno sooča z obtožbami, da je lagal in zavajal. Na dan so namreč prišle fotografije iz novembra 2020, ko je bilo v Veliki Britaniji prepovedano javno zbiranje, premier se pa na fotografijah ob hrani in pijači druži z več ljudmi in ne upošteva omejitev, ki so veljale takrat.

Do teh razkritij je prišlo v času, ko naj bi britanska državna uradnica objavila dolgo pričakovano celotno poročilo o aferi Partygate, čeprav naj bi si Johnson domnevno prizadeval, da bi objavo poročila preklicali.

Na Downing Streetu so sicer zanikali, da je Johnson pozval uradnico, ki je preiskovala zabave v okviru afere Partygate, naj opusti načrte o objavi svojega poročila. “Predsednik vlade ni prosil, naj se preiskava ne nadaljuje. Prav predsednik vlade je bil tisti, ki je izdelavo poročila naročil in tudi želi, da se poročilo objavi,” je dejal Johnsonov uradni tiskovni predstavnik.

Vrsta razkritij v zvezi z afero Partygate, v okviru katere preiskujejo kršitve omejitev v času epidemije covida-19 s strani visokih političnih predstavnikov, tudi premierja Johnsona, je povzročila veliko jeze med Britanci in zamajala Johnsonov premierski stolček.

V zadnjem času prihaja tudi do novih razkritij. Fotografije, ki jih je v ponedeljek objavila televizija ITV, so bile posnete novembra 2020 na zabavi ob odhodu Johnsonovega vodje komunikacij Leeja Caina, le nekaj dni po tem, ko je britanska vlada drugič odredila zaprtje javnega življenja in prepovedala druženje ljudi iz različnih gospodinjstev.

Johnson na fotografijah dviguje kozarec, nazdravlja in se pogovarja z več ljudmi za mizo, obloženo s steklenicami vina in hrano. Policija je dogodek sicer že preiskala v okviru afere Partygate in izrekla globo eni osebi, vendar ne Johnsonu.

Namestnica vodje opozicijske laburistične stranke Angela Rayner je ob tem za ITV News dejala, da je presenetljivo, da Johnson še ni bil kaznovan zaradi novembrskega zbiranja na Downing Streetu. Dodala je, da je povsem jasno, da je šlo za zabavo in ne za službeni dogodek. “Vedel je, da je kršil pravila, in to ve že ves čas, a se je kljub temu skušal izogniti kazni. Poskušal je lagati britanski javnosti in parlamentu,” je dodala Raynerjeva.

Ko so britanskega premierja decembra lani v parlamentu vprašali o tem srečanju, je vztrajal, da tistega dne ni bilo nobene zabave in da niso bila kršena nobena pravila. Johnson je bil v okviru afere Partygate že kaznovan zaradi rojstnodnevne zabave junija 2020, doslej pa ni prejel kazni zaradi nobenega drugega dogodka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.