Jupiter bo jutri najsvetlejši in najbližje Zemlji v zadnjih desetletjih

Svet 25. Sep 202214:12 0 komentarjev
Profimedia

Planet Jupiter bo jutri najbližje Zemlji v zadnjih desetletjih in bo, poleg Lune, najsvetlejše telo na nočnem nebu. Pogled iz Slovenije bodo sicer, kot kaže, žal zastirali oblaki. Vendar bo planet svetleje sijal še nekaj tednov.

Jupiter je največji planet znotraj našega Osončja in peti planet od Sonca (Zemlja je tretja).

V nedeljo bo Jupiter najbližje Zemlji, saj se ji bo približal na okrog 590 milijonov kilometrov. Poleg tega bo v ponedeljek Jupiter prišel v opozicijo, kar pomeni, da se bo (z vidika Zemljana) pojavil nasproti Sonca. Jupiter bo vzšel na vzhodu, medtem ko bo sonce zahajalo na zahodu. Opozicija je čas, ki je najbolj primeren za opazovanje nebesnega telesa.

Jupiter imenujejo tudi plinasti orjak in je 2,5-krat masivnejši kot vsi ostali planeti skupaj. Med vsem planeti našega osončja se Jupiter najhitreje vrti okoli svoje osi.

Zaradi obeh dogodkov bo Jupiter na nebu videti svetlejši in večji. Najboljši bo pogled nanj v ponedeljek zvečer, pravijo pri Nasi. Kot so zapisali, boste lahko že z dobrim daljnogledom videli precej podrobnosti. V Sloveniji sicer v naslednjih dneh kaže na oblačno in deževno vreme. Vendar pa bo planet svetleje sijal še nekaj tednov, tako da bodo imeli astronomski navdušenci tudi pri nas možnost, da si ga ogledajo.

Oba pojava ločeno nista izjemno redka. Jupiter doseže opozicijo vsakih 13 mesecev in je takrat zato videti večji in svetlejši kot v katerem koli drugem obdobju. Na najkrajšo razdaljo se Zemlji približa približno vsakih 12 let – toliko namreč potrebuje, da obkroži sonce. Oba dogodka hkrati pa se bosta ponovila šele leta 2139.

“To je ena izmed zabavnih stvari pri življenju na premikajočem se planetu,” je dejala Michelle Thaller, astronomka pri Nasi. “Vse je pripravljeno za to, da bo Jupiter največji, kar ga je mogoče videti na nebu v zadnjih 59 letih.”

Z boljšim daljnogledom ali teleskopom bo mogoče videti tudi nekatere podrobnosti Jupitra in tri ali štiri od njegovih Galilejevih lun, sporoča Nasa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!