Kaj dela hči Vladimirja Putina in koliko zasluži?

Svet 17. Jan 202410:02 3 komentarji
Marija Voroncova
Foto: PROFIMEDIA

Najstarejša hči ruskega predsednika Vladimirja Putina Marija Voroncova je kot zaposlena v podjetju New Medical Company (Nomeko) med letoma 2019 in 2022 zaslužila slabih deset milijonov evrov, je v raziskovalnem poročilu zapisala ekipa opozicijskega ruskega politika Alekseja Navalnega.

Ekipa zaprtega opozicijskega ruskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je bil obsojen na 19 let zapora zaradi ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar sicer zanika, je v raziskovalnem poročilu, objavljenem 15. januarja, zapisala, da je hči ruskega predsednika Vladimirja Putina Marija Voroncova endokrinologinja.

Kot soustanoviteljica in članica upravnega odbora se je leta 2019 zaposlila v podjetju New Medical Company. Po ugotovitvah preiskave je Nomeko največ zaslužil s sodelovanjem s podjetjem Sogaz, ki je v delni lasti tesnega Putinovega sodelavca in enega najbogatejših Rusov Jurija Kovalčuka, poroča N1 Beograd.

Preiskava Current Tima, mreže v ruskem jeziku in jo vodi Radio Free Europe v sodelovanju z Voice of America, je leta 2021 pokazala, da je Sogaz finančno podpiral tesne sodelavce ruskega predsednika, vključno z uradniki Zvezne varnostne službe (FSO), predsednico parlamentarnega sveta federacije in drugih najvišjih ruskih uradnikov.

Marija Voroncova
38-letna Marija Voroncova je najstarejša hči ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove nekdanje soproge Ljudmile Putin (Foto: PROFIMEDIA)

Voroncova sicer poleg plače in dividend v Nomeku prejema tudi slabih 1.150 evrov mesečne plače od državne univerze v Moskvi, v kateri je uslužbenka Fakultete za temeljno medicino, kaže preiskava ekipe Navalnega. Prejšnje preiskovalno poročilo Current Tima o Sogazu pa je razkrilo, da imata Putinova hči in njen drugi mož Jevgenij Nagorni v lasti 230 kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Moskve, vrednost nepremičnine pa je ocenjena na več kot osem milijonov evrov. Prav tako ima Voroncova hišo v bližini Moskve, katere vrednost je ocenjena na več kot štiri milijone evrov.

Telegram kanal “Možem objasnit” je v preiskavi aprila 2023 navedel, da so podjetja Voroncove in Putinove mlajše hčerke Katerine Tihonove leta 2022 zaslužila več kot 12,5 milijona evrov. Preiskava je prav tako razkrila, da je letni zaslužek Nomeka, odkar se je podjetju pridružila Voroncova, skokovito narasel, in sicer na 6,25 milijona evrov, medtem ko je bilo podjetje leta 2018 brez dobička, še piše N1 Beograd.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje