Kaj vse potrebujete za vstop na Hrvaško

Svet 24. Jun 202112:03 > 15:40 1 komentar
Šibenik
Antonio Bronic/REUTERS

Za vstop na Hrvaško brez karantene je treba predložiti enega od naštetih potrdil: bodisi o cepljenju, testiranju ali prebolelosti covida-19.

Sistem t. i. digitalnih covidnih potrdil EU, katerih QR-koda bo vsebovala informacije, ali je oseba cepljena, testirana oziroma je covid-19 prebolela, bo zaživel s 1. julijem. Medtem ko bo tovrstno potrdilo vsebovalo informacije, ali oseba z vidika covida-19 izpolnjuje pogoje za vstop v državo Unije, je po navedbah veleposlaništva RS v Zagrebu trenutno za vstop na Hrvaško iz Slovenije treba predložiti enega od naštetih dokazil.

1. Negativni PCR-test (ni starejši od 72 ur) ali hitri antigenski test (ni starejši od 48 ur), pri čemer mora biti hitri test s skupnega seznama, ki ga je sprejela Evropska komisija.

ALI

2. Potrdilo o cepljenju: potrdilo o prejemu drugega odmerka cepiva proti covidu-19, ki se uporablja v državah EU, oziroma potrdilo o preteku 14 dni od cepljenja s cepivom, prejetem v enkratnem odmerku (Janssen/Johnson & Johnson).

ALI

3. Potrdilo o cepljenju:

a) s prvim odmerkom cepiva Pfizerja, Moderne, Gamaleye (Sputnik V) – velja za vstop v obdobju od 22. do 42. dneva od prejema cepiva;

b) s prvim odmerkom cepiva AstraZenece – velja za vstop v obdobju od 22. do 84. dneva od prejema cepiva.

ALI

4. Potrdilo o pozitivnem PCR- ali hitrem antigenskem testu, ki potrjuje, da je oseba prebolela okužbo s koronavirusom, pri čemer test ni starejši od 180 dni, a je starejši od 11 dni od datuma prihoda na mejni prehod. Za vstop na Hrvaško zadošča tudi zdravniško potrdilo o preboleli bolezni.

ALI

5. Potrdilo o prebolelem covidu-19 in prejetem odmerku enega odmerka cepiva proti covidu-19. Tovrstni vstop je mogoč v obdobju šestih mesecev od prejetega odmerka cepiva.

ALI

6. Opravljanje PCR-testa ali hitrega antigenskega testa na koronavirus takoj po prihodu na Hrvaško (na lastne stroške) ob obveznosti samoizolacije do prejema izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se določi samoizolacija za obdobje desetih dni.

Otroci do 12. leta starosti lahko na Hrvaško prosto vstopajo, če potujejo s staršem oziroma skrbnikom, ki izpolnjuje pogoje za vstop. Izjemoma lahko mejo brez izpolnjevanja pogojev prehajajo:

  • delavci, ki opravljajo ključne naloge, pod pogojem, da ne ostanejo na Hrvaškem oziroma zunaj Hrvaške več kot 12 ur;
  • učenci, študenti in pripravniki, ki dnevno potujejo v tujino;
  • pomorščaki in delavci v transportnem sektorju ali ponudniki prevoznih storitev, vključno z vozniki tovornjakov;
  • diplomati, osebje mednarodnih organizacij in osebe, ki prihajajo na vabilo mednarodnih organizacij, vojaško osebje in policisti ter osebje humanitarne in civilne zaščite;
  • osebe, ki potujejo zaradi nujnih družinskih ali poslovnih razlogov, vključno z novinarji;
  • potniki v tranzitu, ki zapustijo Hrvaško v 12 urah;
  • bolniki, ki potujejo zaradi neodložljivih zdravstvenih razlogov.

Za vstop na Hrvaško zadošča izpolnjevanje navedenih pogojev, obrazec za Hrvaško (EnterCroatia) ni nujen, vendar hrvaški organi priporočajo, da se ga pred potovanjem izpolni z namenom, da se skrajša čas obravnave na mejnem prehodu, so nam sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Zavarovanje pred odhodom na Hrvaško

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je brezplačna in med začasnim bivanjem v državah Evropske unije (torej na Hrvaškem) krije nujne in potrebne zdravstvene storitve. Zavarovalnice prav tako ponujajo zavarovanja za pot v tujino (torej tudi na Hrvaško), pri čemer pa odpovedi turističnih potovanj zaradi koronavirusa in omejitev, ki preprečujejo širjenja virusa, ne krijejo. Ni pa izključeno kritje stroškov zdravljenja bolezni covid-19 na destinaciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje