Putinov zaveznik, ki bi ga Ukrajina zamenjala za vojne ujetnike

Svet 13. Apr 202211:40 > 12:00 2 komentarja
Medvedčuk
Viktor Medvedčuk in Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Ukrajinske varnostne sile so pridržale proruskega politika Viktorja Medvedčuka, ki velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kmalu po pridržanju predlagal menjavo Medvedčuka za vojne ujetnike, ki jih zadržuje Rusija.

Kmalu za tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin na srečanju z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom komentiral, da bo Rusija z “vojaško operacijo” v Ukrajini dosegla svoje cilje in si zagotovila želeno varnost, so ukrajinske oblasti sporočile, da so pridržale pomembnega zaveznika Rusije v Ukrajini – proruskega politika Viktorja Medvedčuka.

67-letni politik je bil do nedavnega eden od voditeljev stranke Opozicijska platforma – Za življenje, ki so jo ukrajinske oblasti po začetku ruske invazije suspendirale. Velja za najbližjega in najpomembnejšega zaveznika ruskega predsednika v Ukrajini ter enega od najbogatejših Ukrajincev.

Februarja oziroma kmalu po začetku ruske invazije je pobegnil iz hišnega pripora, kamor so ga napotili lani, potem ko so organi pregona začeli preiskavo sumov, da je zagrešil izdajo. Tuji mediji navajajo, da je osumljen kraje naravnih bogastev na polotoku Krim in izdajanja skrivnosti ukrajinske vojske Rusiji.

Medvedčuk trdi, da je Putin boter njegovi najmlajši hčerki Darji, in obtožbe o izdaji zanika. Kmalu po tem, ko je zakrožila informacija o njegovi aretaciji, je bil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov skeptičen glede verodostojnosti fotografij pridržanega Medvedčuka.

Ukrajinska varnostno-obveščevalna služba ga je zajela v posebni operaciji, menda medtem ko je v uniformi ukrajinske vojske nameraval zapustiti državo. Po zajetju je po družbenih omrežjih oziroma kanalih na Telegramu zakrožila fotografija vklenjenega Medvedčuka, ukrajinske oblasti pa so ob tem vsem domnevnim izdajalcem sporočile, da roki pravice ne bodo pobegnili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nato ponoči predlagal zamenjavo Medvedčuka za ukrajinske vojne ujetnike, ki jih zadržuje Rusija. Svojo ponudbo je po navedbah Politica komentiral z besedami, da bodo Medvedčuka, ki se je odločil obleči vojaško uniformo, obravnavali po pravilih, ki veljajo v vojni.

Po navedbah omenjenega bruseljskega časopisa se je Medvedučuk zaradi svojih povezav s Kremljem leta 2014, ko je Rusija anektirala Krim, znašel na seznamu sankcioniranih oseb ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje