Kanada bo družinam staroselskih otrok izplačala odškodnine

Svet 05. Jan 202213:12 > 13:58 0 komentarjev
Kanada
Blair Gable/REUTERS

Kanadska vlada in staroselci so se dogovorili za odškodnine družinam staroselcev in reformo do staroselcev diskriminatornih politik. Medtem ko dogovora po besedah vlade pomenita največjo poravnavo v kanadski zgodovini, se bo še izkazalo, ali bodo spremembe naslovile temeljne probleme staroselcev v Kanadi.

Kanadska vlada je sporočila, da je s predstavniki staroselcev dosegla dogovora v vrednosti 40 milijard kanadskih dolarjev (približno 28 milijard evrov), ki jih bo namenila za odškodnine družinam staroselcev in reformo diskriminatorne družinske politike. Minister, pristojen za odnose med kanadsko vlado in staroselci, Marc Miller, je dogovora označil za “največjo poravnavo v kanadski zgodovini”.

Dosežena načelna dogovora vključujeta 20 milijard kanadskih dolarjev (13,9 milijarde evrov) za otroke staroselcev, ki so jih odvzeli njihovim družinam in jih dali v internate. Preostalih 20 milijard pa bo namenjenih reformi sistema služb, pristojnih za otroke in družine, v prihodnjih petih letih, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Približno 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov so v 139 internatih po državi, ki jih je v imenu vlade upravljala katoliška cerkev, prisilno šolali od 19. stoletja pa vse do 90. let prejšnjega stoletja. Tam so bili izolirani od družin ter odrezani od svojega jezika in kulture. Učence so pogosto fizično in spolno zlorabljali. Po podatkih kanadske posebne komisije za iskanje resnice in spravo je v teh internatih umrlo več kot 4.000 otrok. Na območju internatov so v zadnjih letih odkrili več kot 1.200 neoznačenih otroških grobov.

Komisija je ugotovila, da je Kanada nad staroselci izvedla kulturni genocid, kanadska vlada pa se je leta 2008 uradno opravičila za dogajanje.

Kako bo poravnava vplivala na staroselce?

Natančna vsebina dogovorov bo predvidoma določena v prihodnjih mesecih. Višino odškodnin, ki jih bodo izplačali posameznikom, bodo določili v posvetovanju s stroko in največjo staroselsko organizacijo Skupščina prvih narodov.

Eden od odvetnikov, ki je staroselce zastopal v sodnem procesu, na katerem temelji dogovor, Robert Kugler, je dogovor označil za zgodovinskega. Izrazil je upanje, da je to točka preobrata v prizadevanjih države za spravo. Vsota po njegovih besedah govori o tem, “kako hudo je bilo trpljenje, žrtvam pa bo zagotovila boljše življenje”.

Da bo poravnava naslovila temelje problema, pa je skeptična aktivistka za pravice staroselcev in otrok ter profesorica Cindy Blackstock. Dogovor so po njenem “besede na papirju”. “Sodim zmago, ko lahko vstopim v skupnost in mi otrok lahko reče: ‘Moje življenje je boljše, kot je bilo včeraj.’ Nič v teh besedah ne more dejansko spremeniti življenj otrok, dokler ni uresničeno,” je povedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!