Severna Koreja izstrelila balistično raketo

Svet 05. Jan 202207:37 > 14:59 0 komentarjev
Severna Koreja
Fotografija je simbolična. (REUTERS/Kim Hong-Ji)

Severna Koreja je danes v morje vzhodno od Korejskega polotoka izstrelila balistično raketo, prvo letos. Današnja izstrelitev sledi vrsti podobnih dejanj Pjongjanga v lanskem letu. ZDA so dogodek obsodile in pozvale k pogovorom.

Po podatkih južnokorejske vojske so raketo izstrelili z izstrelišča na kopnem in dodali, da razmere pozorno spremljajo, poročajo tuje tiskovne agencije. Tudi japonska vlada je ob tem izrazila zaskrbljenost.

ZDA so dogodek obsodile in Pjongjang pozvale k pogovorom. “Ta izstrelitev je v nasprotju z več resolucijami Varnostnega sveta ZN in predstavlja grožnjo za sosede Severne Koreje in mednarodno skupnost,” je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta. Dodal je, da ZDA še naprej ostajajo zavezane diplomatskemu pristopu do Severne Koreje.

S State Departmenta so še opozorili, da je ZDA trdno zavezana k obrambi Južne Koreje in Japonske. Ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin se bosta že v četrtek sestala na rednih varnostnih pogovorih z japonskimi kolegi.

Pjongjang bo še naprej krepil vojaško zmogljivost

Severna Koreja je zadnjo tovrstno izstrelitev izvedla oktobra lani, in to kljub temu da resolucije ZN tovrstne preizkuse prepovedujejo. Znano je, da Pjongjang že več let dela na raketah, ki jih je mogoče opremiti z jedrskimi konicami.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v govoru prejšnji teden napovedal, da bodo tudi v novem letu nadaljevali krepitev vojaških zmogljivosti.

Medtem je dialog med Pjongjangom in Washingtonom zastal, odkar so leta 2019 propadli pogovori med severnokorejskim voditeljem in tedanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!