Kanadski tovornjakarji blokirali most med Kanado in ZDA

Svet 08. Feb 202214:54 > 15:09 0 komentarjev
Profimedia

Protestniki v tovornjakih, ki so se poimenovali Konvoj svobode in ki v Kanadi nasprotujejo aktualnim ukrepom proti koronavirusu in obveznemu cepljenju za prehod meje z ZDA, so blokirali dostop do enega glavnih prehodov med ZDA in Kanado. Zaradi dolgih kolon tovornjakov je bil most Ambassador Bridge, ki povezuje Windsor, Ontario in Detroit, dlje časa zaprt. Protesti se se nadaljujejo tudi v številnih drugih kanadskih mestih.

V ponedeljek so protestniki, združeni v Konvoj svobode, ovirali promet prek mostu Ambassador Bridge, ki povezuje Windsor, Ontario in Detroit na meji med Kanado in ZDA. Policija je poročala o dolgih kolonah in pozivala protestnike v tovornjakih, naj ne ogrožajo drugih v prometu.

Profimedia
Macomb County Scanner/via REUTERS
Macomb County Scanner/via REUTERS
Profimedia

Most je bil v ponedeljek zvečer nekaj časa zaprt z obeh strani. Kot je prek Twitterja sporočila policija, je most z ameriške strani znova odprt, so pa nekateri uvozi ter izvozi z obeh strani še vedno blokirani. Ambassador Bridge je pomembna povezava med ZDA in Kanado, saj ga na dan prečka okoli 40.000 voznikov.

Kanadska prestolnica Ottawa se že deset dni sooča z blokado mestnega središča, glasnim trobljenjem in zaprtjem nekaterih trgovin. Zaradi vsega tega med prebivalci mesta narašča nezadovoljstvo, župan Jim Watson je od vlade zahteval mediacijo s protestniki, vendar neuspešno.

Župan je v nedeljo zaradi protestov razglasil izredne razmere.

Protesti so se začeli 28. januarja, zaradi novih vstopnih pogojev v državo. Ti namreč zahtevajo, da so vsi vozniki tovornjakov, ki vstopajo v Kanado, polno cepljeni, drugače jih doleti karantena. Polno cepljenih je po podatkih kanadske vlade kar 90 odstotkov teh voznikov.

Protesti so se od takrat razširil po državi in uperil tudi proti vsem drugim ukrepom za zajezitev koronavirusa. Kanadske oblasti pa zaradi prometnega kolapsa, ki ga povzročajo protesti v tovornjakih, znova pozivajo protestnike, naj odnehajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!