Kar 411 dni je imel covid. Kako je zdaj vendarle ozdravel?

Koronavirus 04. Nov 202210:25 0 komentarjev
coviid-19
PROFIMEDIA

Zdravniki iz Združenega kraljestva poročajo o nadvse nenavadnem primeru okužbe s koronavirusom. 59-letni Britanec, ki je prestal presaditev ledvice in je imel zaradi tega posega močno oslabljen imunski sistem, se je decembra 2020 okužil z eno od zgodnjih različic koronavirusa. Čeprav so simptomi covida-19 nekaj časa po okužbi izginili, pa je bil Britanec kar 411 dni pozitiven na vseh testiranjih do januarja 2022, poročajo britanski mediji.

Zdravniki londonske bolnišnice Guy`s and St. Thomas`, ki so pacienta zdravili, pravijo, da takšnega primera še niso zabeležili. Z gensko analizo so ugotovili, da je bil 59-letnik okužen s prvotno različico seva koronavirusa iz kitajskega Wuhana. Slednjo so medtem – po številu razširjenosti in okužbah – prehiteli različice alfa, delta in omikron. Ko so identificirali pravilno različico, so lahko bolniku predpisali terapijo z zdravilom Regeneron, s katerim je okužbo s koronavirusom premagal tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

Primer Britanca, ki je bil okužen s koronavirusom 411 dni, je edinstven, saj je doslej to edini zabeležen primer, ko je človek ob tako dolgotrajni okužbi tudi preživel. Zdravniki londonske bolnišnice Guy`s and St. Thomas` so sicer obravnavali primer bolnika z oslabljenim imunskim sistemom, ki je bil s koronavirusom okužen 505 dni, a je nato umrl.

Genska analiza obeh dolgotrajnih primerov covida-19 pa je pokazala, da se okužena pacienta nista večkrat okužila s koronavirusom, pač pa je šlo v obeh primerih za enkratno okužbo z virusom. Tovrstni primeri se razlikujejo od primerov dolgotrajnega covida-19, kjer lahko bolnik kaže simptome okužbe še več mesecev, vendar so opravljeni testi negativni.

Britanski zdravniki so zato pozvali znanstvenike k dodatnim raziskavam zdravljenja covida-19 s protitelesi, na britansko regulatorno agencijo za zdravila in zdravstvene izdelke pa so naslovili tudi prošnjo, da naj pod drobnogled vzamejo tudi zdravilo proti covidu-19 Evusheld. Slednje za zdaj v Združenem kraljestvu še ni na voljo za splošno uporabo, zdravniki pa ga predpisujejo zgolj tistim osebam, ki se zaradi drugih zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti proti covidu-19.

“Nekatere nove različice virusa so odporne proti vsem zdravljenjem s protitelesi, ki so za zdaj na voljo v Združenem kraljestvu in Evropi,” je povedal britanski zdravnik Luke Blagdon Snell. Ob tem je dodal, da so ljudje z oslabljenim imunskim sistemom še vedno v nevarnosti, da zbolijo za težjo obliko bolezni in da zdravljenje bolezni pri njih traja veliko dlje kot običajno. “Še vedno si želimo bolje razumeti virus in načine zdravljenja,” je še dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!