Kako prepoznati, da je oglas na Facebooku v resnici prevara

Digitalno 11. Maj 202420:52 0 komentarjev
Spletni nakup, nakupovanje, online shopping
Foto: PROFIMEDIA

Prevare na Facebookovi tržnici postajajo vse pogostejše. Ena od raziskav je pokazala, da se je v zadnjem letu dni za kar 78 odstotkov povečalo število prevar pri nakupih in prodaji izdelkov.

Na svetovnem spletu obstaja več strani, na katerih lahko ljudje prodajajo in kupujejo rabljene izdelke. V zadnjih letih pa se je močno povečala priljubljenost Facebookove tržnice, saj tako prodajalcem kot kupcem omogoča enostavno uporabniško platformo.

A v zadnjem času številni prodajalci in tudi kupci poročajo o porastu prevar. V zadnjem letu naj bi se tako za kar 78 odstotkov povečalo število prevar pri nakupih in prodaji izdelkov, poroča eden od tujih portalov, ki ga povzema N1 Zagreb. Strokovnjaki za spletne nakupe rabljenih izdelkov so pripravili seznam tako imenovanih rdečih zastavic (prev. red flag), na katere morate biti pozorni.

Na profilu prodajalca ni dovolj podatkov

Eden izmed prvih korakov pri nakupu rabljenega izdelka iz Facebookove tržnice je ogled profila prodajalca. Na profilu namreč lahko vidite ocene ostalih kupcev, katere izdelke prodajalec še prodaja in koliko časa so že na tržnici. Če ima prodajalec več oglasov za isti artikel, nima profilne fotografije, ali je račun ustvaril šele pred kratkim, je to že znak za alarm.

Fotografije so videti lažne

Fotografije kupcem predstavljajo enega od ključnih podatkov, ko se odločajo za nakup nekega izdelka. Če prodajalec v oglasu uporablja fotografije izdelkov iz spletnih strani, ne pa fotografij, ki so nastale v njihovem domu, je to lahko znak, da prodajalec dejansko nima tega izdelka oziroma prodaja zgolj podoben izdelek.

kibernetski napad
Foto: PROFIMEDIA

Pomanjkljivi opisi izdelkov

Dobro napisan opis lahko potencialnega kupca izdelka prepriča o nakupu, saj ponuja več informacij o samem izdelku. Če je opis izdelka pomanjkljiv oziroma ne vsebuje niti tistih najosnovnejših informacij, je lahko to znak, ki kaže na prevaro. Pri branju opisov izdelkov bodite pozorni.

Plačilo vnaprej

Če prodajalci od vas zahtevajo plačilo izdelka vnaprej, je to eden od osnovnih znakov prevare.

Bodite pozorni, kje se dogovorite za srečanje

Eden od ključnih korakov pri nakupu rabljenega izdelka preko spletnih tržnic je tudi srečanje s prodajalcem. Dejansko do samega srečanja ne morete vedeti, s kom se boste srečali, zato morate biti pri tem zelo previdni. Če se dogovorite za prevzem na domu, nikoli ne pričakajte prodajalca, ko ste sami doma. Priporočljivo je, da se z njim srečate na javnem kraju. Če boste kadarkoli pred prevzemom izdelka začutili, da gre morda za prevaro ali pa ste prejeli s strani prodajalca čudna sporočila, odpovejte prevzem izdelka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!