Nov protest proti azilnemu domu na Obrežju: “Takšne razmere niso humane”

Slovenija 11. Maj 202419:30 0 komentarjev
Protest Obrežje
Foto :Nik Rovan/BOBO

Krajani Brežic so se danes na mejnem prehodu Obrežje nova zbrali na protestnem shodu proti izpostavi azilnega doma, ki jo želi tam urediti vlada.

Krajani Brežic so danes na mejnem prehodu Obrežje znova opozorili vlado, da azilni dom ne sodi v tamkajšnji prostor, in napovedali, da bodo vztrajali pri svojih zahtevah. Po oceni organizatorjev se je zbralo okoli 250 ljudi.

Shod sta na zahtevo krajanov organizirali krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem. Protestniki so se ob 9. uri zbrali na platoju neposredno na mejnem prehodu na mestu, kjer naj bi bili postavljeni kontejnerji azilnega doma. Nagovorilo jih je več govorcev, med njimi tudi brežiški župan Ivan Molan, govore so pospremili bučni aplavzi. Shod je trajal približno uro in pol.

Po besedah podpredsednika Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Slavka Bizjaka je shod minil brez incidentov in zelo spoštljivo do vseh. Na njem so opozorili, da azilni dom ne sodi v tamkajšnje okolje, posebej ne na mesto, kjer naj bi bil postavljen. “Bivalni zabojniki naj bi namreč stali na enem delu parkirišča, namenjenega tovornjakom, na vročem asfaltu in brez vsakršne sence. Postavljeni bi bili neposredno ob terminalu oz. cesti, po kateri vseskozi vozijo tovornjaki”, je opozoril Bizjak. Dodal je, da takšne razmere niso humane.

Mesto, kjer naj bi stal azilni dom, po njegovih besedah ni primerno niti z vidika varnosti, saj bi verjetno migranti, katerih gibanje v azilnem domu ni omejeno, skušali priti na tovornjake in se z njimi prebiti globlje v EU. Prav tako bi iz azilnega doma skozi okoliške vasi odhajali naprej, kar je sporno z vidika varnosti domačinov, na mestu, kjer naj bi stal azilni dom, pa tudi sicer ni nobene potrebne infrastrukture, potrebne za prebivanje.

S shodi bodo po besedah Bizjaka nadaljevali, dokler ne dobijo zagotovila, da pri njih ne bo azilnega doma. Da bodo shod ponovili, so sklenili tudi danes.

Tudi občina pravi, da je lokacija neprimerna

Krajanom ob strani stoji tudi občina. Ta je po besedah župana Molana dala soglasje, da se na mejnem prehodu Obrežje uredi registracijski center za migrante, ne pristaja pa na to, da se poleg njega vzpostavi še azilni dom. Lokacija za to ni primerna, je povedal.

Kot pravi, ima zadnje informacije direktorice Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov Katarine Štrukelj, da na Obrežju najverjetneje sploh ne bo potrebe po azilnem domu, vendar o tem ne dobijo nobenega dokumenta. “In to nas moti. Gre res za eno izjemno aroganco vlade,” je dejal.

Vlada je namreč konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizira izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Obe občini temu nasprotujeta, sklep pa spodbijata tudi na upravnem sodišču. Slednje obe tožbi obravnava, odločitev pa bo znana konec maja, so za STA sporočili s sodišča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!